Son çıkan ödeme sözleşme yönetmeliğinde tek bir aile hekimine, kronik hastalık takibi obezite, diyabet, hipertansiyon takibi gibi hizmetlerle ek puanlar verileceği iddia ediliyor. Ancak bunun için yıllık doğudan batıya 5 bin ile 15 bin arasında tarama şeklinde bir iş tanımı yapıldı.
Yönetmelik incelendiğinde aile hekimi her aylık tanımlı işlemin %40’ını yapamadığı durumda aylık 1000 ile 1500 TL arasında kesinti yapılacağı görülüyor. Şartlı olarak bir kez 3000 TL olarak vereceği söylenen ek ödemeyi sürekli reklam eden Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmelik yürürlükte kaldığı sürece tamamlaması imkânsıza yakın görevlerle aile hekimlerinden aylık 1000 TL’ye yakın kesinti olacağını gizliyor.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), “ismi pozitif ama kendisi açık açık negatif olan bu performansı kabul etmemiz mümkün değil” diyerek yönetmeliğe tepkisini dile getiriyor. AHEF 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, 2018’de oluşturulan bir taslak çalışmaya 2018 ve 2019’da itirazlarımızı ilettik ancak son iki yılda bu taslağın son hali Bakanlıkça bizden saklandı. AHEF olarak, “ben yaptım oldu” mantığıyla dayatılan düzenlemeleri kabul etmiyoruz. Teknik alt yapısı tamamlanmayan, hastadan istenecek tetkikleri Aile sağlığı merkezlerinde yapılamayan, hastaya sorumluluk verilmeyen izlemlerin tamamlanması mümkün değildir. Ayrıca aile hekimine kayıtlı nüfusun kat sayıları artırılarak, 3000 kişinin altına indirilmesi gerekmektedir.
Günde 600 bin Covid19 aşısı yapan aile hekimlerinin, pandemide çok yoğun çalıştığını bebeklik aşılarını, izlemleri, gebe izlem ve aşılarını aksatmadan yaptığı unutulmamalıdır. Bu çaba ve özveri tek başına bir ödül nedenidir. Günde 600 bin Covid19 aşısını ve aynı zamanda asli görevlerini yapıp bir de poliklinik hizmetleri veren tek grup aile hekimleridir. Aile hekimlerinin, bu kadar büyük bir iş yükünü göğüslemesine rağmen üstüne ücretlerinin kesilmesini kabul etmiyoruz. Buna tepkimizi göstermeye devam edeceğiz. AHEF olarak aile hekimlerinin haklarını sonuna kadar savunacağız”