Aile Hekimlerinden İş Bırakma Eylemi: “Mücadelemizin İkinci Aşamalarını Değerlendireceğiz”
Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı üç günlük iş bırakma eylemi başlatan sağlık çalışanları, eylemin son gününde Adana Tabip Odası’nda bir araya geldi. Üç gündür devam eden etkinliklerin son gününde, katılımcılar taleplerine dikkat çekerek, çözüm bulunmadığı takdirde yeniden iş bırakma kararı alacaklarını belirtti. Etkinlik sırasında katılımcılara simit ve ayran ikram edildi.
Etkinliğe, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (GENEL SAĞLIK İŞ), Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HEKİM BİRLİĞİ), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİM SEN), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HÜRRİYET SAĞLIK SEN), Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SA-HA-DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (TABİP SEN), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM RAD DER), Adana Tabip Odası – Türk Tabipleri Birliği (TTB), ve Türkiye Aile Hekimleri ve Uzmanlık Derneği (TAHUD) katıldı.
Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, “Adana’da eylemin 3. günüdeyiz ve bu 3 günde büyük bir katılım oldu. Adana bazında yüzde 80 katılım mevcut Çok iyi gidiyoruz. Bu tepkimizin ses getireceğine inanıyorum İş bırakma eylemimiz başarılı şekilde devam ediyor. Sağlık Bakanlığınında taleplerimizi dikkate alacağına inanıyorum. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de katılımlar süper. Bunların dikkate alınacağına eminim. Tekrar bir eylemlilik süreci ortaya çıkarsa sağlık politikasının ne kadar aksadığını gösteren ikinci bir belirti olacak. Bu da bakanlığımız için uygun bir durum değil. Bir an önce bu duruma çözüm bulunmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Etkinlikte söz alan Dr. Kadir Can Tuncer, iş bırakma eyleminin devam edeceğini ifade ederek, “Cuma gününden itibaren kağıt reçete uygulamasını devreye sokacağız. İş bırakmanın ikinci aşamalarını veya farklı adımları da değerlendireceğiz. Amacımız, onur kırıcı işlemlerin olmadığı, insan onuruna yakışır bir süreç yürütmek” dedi. Taleplerinin karşılanmaması durumunda iş bırakma tarih ve süresinin Sağlık Bakanlığı’nın geri dönüşlerine göre şekilleneceğini ifade eden Tuncer, Sağlık Bakanı’nın bazı illerin sağlık müdürlerini Ankara’ya çağırmasının, eyleme katılımın yüksekliğini gösterdiğini ve bu görüşmelerin sonuçlanmasını beklediklerini belirtti.
Etkinlik, katılımcılar arasında yapılan fikir alışverişi ve sohbetle sona erdi.