Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 30 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni tanıttı. Bakan, bu yeni yönetmeliğin amacının sağlık çalışanlarının ve vatandaşların memnuniyetini artırmak olduğunu belirtti. Yönetmelik ile hekim başına düşen hasta sayısının azaltılarak daha nitelikli sağlık hizmeti sunulması hedefleniyor.

Memişoğlu, “Aile hekimlerimiz müsterih olsunlar. Bu çalışma ile hem sağlık çalışanlarımızın hem de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın memnuniyetini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Yeni düzenleme ile her aile hekimine kayıtlı vatandaş sayısı 4 binden 3 bin 500'e düşürüldü. Bu sayede, aile hekimliklerince hastalara ayrılan süre artırılacak ve kronik hastalıklar ile kanser taramalarının etkinliği teşvik edilecek.

Aile hekimliğinin birinci basamak sağlık hizmetinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Memişoğlu, aile hekimliğinin ikinci ve üçüncü basamakla entegrasyonunun önemine de dikkat çekti. “Önceliğimiz, hastalanmadan vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmektir” diyerek aile hekimliğinin toplumsal sağlık yükünü azaltma amacı taşıdığını belirtti.

Ancak, aile hekimleri 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde iş bırakma eylemi yapma hazırlığındalar. Hekimler, yeni yönetmeliğin getirdiği değişikliklere karşı duydukları endişeleri dile getirerek, taleplerinin dikkate alınmasını istiyor. Memişoğlu, aile hekimlerine güvendiğini vurgularken, vatandaşlardan da aile hekimlerine güvenmelerini istedi.

AHEF Başkanı Türkü Yağmur Nehir'den "Zulüm Yönetmeliği" Tepkisi AHEF Başkanı Türkü Yağmur Nehir'den "Zulüm Yönetmeliği" Tepkisi

Yeni yönetmeliğin, sağlık sisteminin etkinliğini artıracağına inandığını belirten Memişoğlu, “Önümüzdeki aydan itibaren hem aile hekimlerimizin hem de vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetinin verimliliği noktasında memnun kalacağına inanıyoruz” dedi.

Aile hekimleri, yönetmelik değişikliğine ilişkin öneri ve taleplerini Sağlık Bakanlığı'na iletebileceklerini hatırlattı. Bakan Memişoğlu, sağlıkta değer bazlı bir yaklaşım geliştirmek amacıyla aile hekimliği üzerinden yeni bir başlangıç yaptıklarını da sözlerine ekledi.

“ÖNCELİĞİMİZ, HASTALANMADAN VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞINI KORUYABİLMEKTİR”

Alanlarında tecrübeli ve sahaya hakim bir ekiple, çok sayıda hekimle ve paydaşla görüşerek yönetmeliğin hazırlandığını, kamuoyu ve sağlık çalışanlarıyla paylaşıldığını belirten Memişoğlu, şunları kaydetti:

“Kuşkusuz temel sağlık hizmetleri noktasında aile hekimliği, birinci basamakta çok mühim bir yer tutuyor. Aile hekimliğinin ikinci ve üçüncü basamakla entegrasyonu, sağlık hizmeti sunumunda kritik önem arz ediyor. Hekim-hasta ilişkisinin mahremiyeti ve manevi boyutunu önemseyen bir hekim ve Bakan olarak aile hekimliğini, hekim-hasta ilişkisinde güvenin tesis edildiği çok önemli bir zemin olarak görüyorum. Sağlık Bakanlığı olarak da en temelde vatandaşımızın sağlık hizmetine temas ettiği ilk noktanın 'aile hekimi' olmasını istiyoruz. Önceliğimiz, hastalanmadan vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmektir.”

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürüttüğü dönemde nitelikli bir Aile Sağlığı Merkezi konsepti üzerine çalıştıklarını, Türkiye'nin ilk kurumsal kimliğine sahip aile hekimliklerini Sağlık Bakanlığının bütçesi ile İstanbul'da o dönem hayata geçirdiklerini anımsatan Memişoğlu, aile hekimliğinin fiziki altyapısının oluşturulmasının yanında entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde bu yapının işlevsel olarak yapılandırılmasının da önem taşıdığına dikkati çekti.

“BU NOKTADA AİLE HEKİMLERİMİZ MÜSTERİH OLSUNLAR”

Bakan Memişoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sağlık çalışanlarımızın memnuniyetinin, aynı zamanda sağlık hizmeti alan hastalarımızın memnuniyetinin ayrılmaz bir parçası olduğunu biliyoruz. Bu noktada aile hekimlerimiz müsterih olsunlar. Zira bu çalışma ile eş zamanlı olarak hem sağlık çalışanlarımızın hem de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın memnuniyetini amaçlıyoruz ve daha nitelikli hizmet sunmayı hedefliyoruz.

Yeni düzenlemeyle hekim başına düşen hasta sayısını azaltarak vatandaşlarımıza aile hekimliklerince ayrılan süreyi artırıyoruz, kronik hastalık ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerin etkin yapılmasını teşvik ediyoruz. Yeni düzenlemeyle birlikte her bir aile hekimimize kayıtlı vatandaş sayısını 4 binden 3 bin 500'e düşürdük. Bu sayede vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunmayı hedeflerken hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın memnuniyetini artırmayı amaçlıyoruz."

Söz konusu yönetmelik değişikliğiyle toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlamasını yaptıklarını, özellikle kronik hastaların, 65 yaş ve üstü kişilerin etkin takibi ile hastalığın azaltılmasını ve akılcı ilaç kullanımının özendirilmesini amaçladıklarını belirten Memişoğlu, "Önümüzdeki aydan itibaren hem aile hekimlerimizin hem de vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetinin verimliliği noktasında memnun kalacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi