Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Hüseyin Alpay, Türkiye'de son 20 yılda 17 bin 951 köy okulunun kapandığını, okulları kapanan çocukların merkezi okullara yönlendirildiğini, taşımalı eğitimin zorunluluk haline geldiğini, şimdi de tasarruf tedbirleri kapsamında öğrencilerin bu haktan mahrum bırakıldıklarını söyledi.
Ankara’da açıklamalarda bulunan Alpay, “Bir köyde bir öğrenci bile olsa o köy okulu mutlaka açılmalıdır. Taşımalı eğitime son verilerek çocuklarımızı evlerinden saatlerce uzağa göndermekten vazgeçilmedir.” dedi.
Zorunlu ve parasız eğitimin sosyal devlet olmanın en önemli şartı olduğunun altını çizen Alpay, “Öğrencilerin bir öğün yemek, temiz suya erişim, güvenli bir şekilde okullarına ulaşmaları, eğitim gördükleri binaların güvenlikli hale getirilmesi ve barınma sorunlarının çözülmesi en tabi hakları olmakla beraber, yaşanan aksaklıklar bu ülkenin ayıbıdır.” ifadelerini kullandı.
“Okullar kapandı tarım da zarar gördü”
Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay açıklamasında velilerin çaresiz, çocukların mağdur olduklarını belirterek, “Köylerde imkânlar azaldıkça insanlar mecburen göç ediyorlar. Köylerde okulların kapanmasıyla ortaya çıkan göç hareketliliği tarımı da bitirme noktasına getirdi. Yanlış politikalarla hem eğitim hem de tarım büyük zarar gördü.” görüşünü savundu.
Alpay açıklamasında şunları kaydetti:
“Cumhuriyet tarihi boyunca her köye bir okul yapan ülkemizde, taşımalı eğitim sisteminin getirdiği zorluklarla köylerdeki çocuklarımızın geleceği karartıldı, birçoğu da eğitim hakkından mahrum bırakıldı. Köy okullarının kapatılmasıyla, ilçelerde ve şehirlerde çocuklar tarikat ve cemaatlerin eline bırakıldı. Bu yanlışlardan bir an evvel dönülerek köy okullarının yeniden açılması sağlanmalıdır. Bir köyde bir öğrenci varsa bile o köyde okul açık olmalıdır.”