• "Çocuklarımızı koruyamıyoruz"
  • "537 bin çocuk güvenlik birimlerine geldi"

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'de son bir yılda 178 bin 834 çocuğun suça sürüklendiğine dikkat çekerek, çocukların korunamadığı bir ülkenin geleceğinin olmayacağını söyledi. TÜİK verilerine göre çocukların karıştığı olay sayısının 537 bin 583 olduğuna vurgu yapan Barut, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı korumak, onları güvenli bir geleceğe taşımak, iyi yetiştirmek temel görevimiz olmalıdır" dedi.

"KANAYAN BİR YARA"

Psikolog Anıl Özcan, çocukların dikkat dağınıklığı yaşamaması konusunda uyarılarda bulundu Psikolog Anıl Özcan, çocukların dikkat dağınıklığı yaşamaması konusunda uyarılarda bulundu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu Meclis Araştırma Önergesi'nin ayrıntılarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Herkesin bildiği üzere çocuklarımız, toplumun geleceğini güvence altına alacak bireylerdir. Bu nedenle çocuğun gelişiminde oluşabilecek herhangi bir aksaklık, eksiklik, bozukluk veya sıkıntıyı önlemekle toplum olarak yükümlü olsak da, bu devletin öncelikli politikaları arasında olmalıdır. 18 yaşını doldurmamış bireylerin, yasaların suç saydığı fiili işlemesi ile ortaya çıkan çocuk suçluluğu ve çocukların suça sürüklenmesi hem sosyolojik hem de hukuksal açıdan kanayan bir yaradır" diye konuştu. 

KORKUTAN GERÇEKLER!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2 Ağustos 2024 tarihli raporuna değinen Barut, "Türkiye'de güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583 oldu. Bu verilere göre bu olaylarda çocukların 242 bin 875'i mağdur olarak, 178 bin 834'ü suça sürüklenme sebebiyle, 84 bin 751'i bilgisine başvurma amacıyla, 15 bin 716'sı kaybolması sebebiyle, 11 bin 179'u kabahat işlediği iddiasıyla, 4 bin 228'i ise bu nedenlerin dışında kalan ve ayrıntıları açıklanmayan diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi. Yapılan araştırmaların da gösterdiği gibi ne yazık ki Türkiye’de her yıl yüzbinlerce çocuk suça sürükleniyor" şeklinde konuştu.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Çocukların hırsızlık, cinayet, kavga, uyuşturucu gibi bir çok adli olaya karıştığını aktaran Ayhan Barut, "Çocuklara cezai sorumluluk yüklenmeden önce, çocuk tüm çevresi ile değerlendirilmeli ve çocuksu özellikleri nedeniyle korunmalıdır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı korumak, onları güvenli bir geleceğe taşımak, iyi yetiştirmek temel görevimizdir. Bu sebeple geleceğimizin teminatı çocuklarımızın suça yönelmesinin engellenmesi, çocukların suça yönelmesinin neden olacağı sorunların tam olarak saptanması ve çözüm üretmek adına gerekli olan önlemlerin alınması için Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi