"Gıda egemenliğimizi baltalar"

"Destek yerine tarımı bitirmenin peşindeler"

"Üretime ve üreticiye düşmanlıkları bitmiyor"

ADANA – CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımda bitkisel üretimle ilgili yayımlanan 3 yıllık destekleme yönetmeliğine sert tepki gösterdi. Barut, AKP iktidarının yerli üretimi ve çiftçiyi yasaklarla bitirmeye çalıştığını belirterek, "Yarın çıkıp Çukurova'da pamuk, Konya Ovası'nda buğday ve arpa ekemezsiniz diye ferman yayınlamayacakları belirsiz. Bu gıda egemenliğimizin de baltalanmasıdır. Yanlışa geçit vermeyeceğiz! Bu yanlıştan dönülsün" dedi.

16 ilin valisi değişti 16 ilin valisi değişti

"Tarımı ve Çiftçiyi Bitirdiler"

Ayhan Barut, 2025 yılından başlayarak yürürlüğe girecek olan yeni 3 yıllık bitkisel üretim desteklerinin, tarımı ve çiftçiyi bitirme amacı taşıdığını öne sürdü. Barut, "Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten bir ülkeydik, ancak AKP iktidarının yanlış tarım ve ekonomi politikaları nedeniyle çiftçiler borç batağına sürüklendi, 700 binden fazla çiftçi tarımdan uzaklaştı" ifadelerini kullandı.

"İthalat Aşıkları"

Türkiye'nin dört bir yanında çiftçilerin zor durumda olduğunu ve protestolar düzenlediğini hatırlatan Barut, "AKP iktidarı ithalat sevdasıyla hareket ediyor ve bu yüzden tarım ve çiftçi bitirildi. Tarımsal ürün ithalatına her yıl ortalama 15 milyar dolar harcanıyor. Bu para çiftçimize destek olarak verilseydi, hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanırdı" dedi.

Çözüm Önerileri

Yeni yönetmeliğin sakıncalarını vurgulayan Barut, tarımda ithalat sevdasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Çiftçilerin ve meslek odalarının görüşü alınarak gerçekçi tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. "Destekler sezon başında peşin olarak ödenmeli, çiftçi ürettiğinden zarar etmemeli. Üretimi ve üreticiyi destekleyen bir model devreye girmeli" ifadelerini kullandı.

Ayhan Barut, tarımsal üretimi ve çiftçiyi desteklemeyen mevcut yönetim anlayışının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ulusal, sürdürülebilir ve planlı bir tarımsal üretim için acilen adım atılması çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi