Savunma bakanlığı, Azerbaycan'ın ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesinde "terörle mücadele faaliyetleri" başlattığını belirterek, saldırının yalnızca askeri yapıları hedef alacağını vurguladı.

Savunma Bakanlığı'nın Salı günü yayınlanan açıklamasında, "Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yürüttüğü yerel terörle mücadele faaliyetleri devam ediyor" denildi.

"Faaliyetler kapsamında yalnızca meşru askeri tesisler ve altyapılar hedef alınıyor ve yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak etkisiz hale getiriliyor" diyen kuruluş, sivillerin tahliyesine olanak sağlayacak insani koridorlar oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Ermenistan dışişleri bakanlığı, bölgedeki Rus barışı koruma birliklerine müdahale etmeleri ve Azerbaycan'ın yerel halka karşı "geniş çaplı saldırganlığı" olduğu söylenenleri durdurmaları çağrısında bulundu.

AFP haber ajansının bir muhabiri, Ermenilerce Stepanakert ve Azerbaycan'da Hankendi olarak bilinen bölgenin fiili başkentinde patlamalar duyulduğunu söyledi.

Savunma bakanlığına göre Ermenistan, Karabağ'da askeri personel veya teçhizatın bulunmadığını söyledi.

Bölge uzun süredir Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin merkezinde bulunuyor ve bu durum kontrolü için iki savaşa yol açıyor. Bugün itibariyle bölge, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor ancak nüfusun büyük bir kısmı etnik Ermenilerden oluşuyor.

Saldırıyı duyuran açıklama, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın, Azerbaycan'ın Hocavend ilçesinde, Ermenistan güvenlik güçlerinin döşediği mayınlar nedeniyle olduğu iddia edilen iki farklı kazada en az altı kişinin öldüğünü söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Bu arada TASS medyasının dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova'ya dayandırdığı haberine göre Rusya, tartışmalı bölgedeki "keskin tırmanıştan" derin endişe duyduğunu ifade etti. Azerbaycan'ın bölgedeki Rus barış güçlerini, askeri harekata başlamadan birkaç dakika önce uyardığını söyledi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric de Dağlık Karabağ'da devam eden durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Al Jazeera'ye, "Tüm faaliyetlerin durdurulması ve her iki tarafın da daha fazla çatışmayı önlemek için sürekli bir diyaloğa geri dönmesi çok önemli" dedi.

Onlarca yıllık gerilim

Dağlık Karabağ'daki son büyük ölçekli çatışma 2020'de patlak verdi ve Rusya'nın aracılık ettiği ateşkes öncesinde altı hafta sürdü. Ateşkes, Ermenistan'ın 1990'lardan bu yana kontrol ettiği topraklardan vazgeçmesini sağladı.

O tarihten bu yana iki taraf, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD'nin arabuluculuk çabalarına rağmen kalıcı bir barış anlaşmasına varamadı.

Ermenistan, Bakü'nün geçen yıl dağlık bölgeyi Ermenistan'a bağlayan tek yolu kapatmasının ardından Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'da aylarca süren insani krize neden olmakla suçladı. Buraya Laçin koridoru deniyor ve Rus barış güçleri burayı koruyor.

Bakü'ye göre, Pazartesi günü Ermeni ayrılıkçıların ve merkezi hükümetin burayı Ermenistan ve Azerbaycan'a bağlayan yolları kullanma konusunda anlaşmaya varmasının ardından insani yardım yüklü kamyonlar Dağlık Karabağ'a girdi.

Dağlık Karabağ'daki olayları kapsamlı bir şekilde ele alan El Cezire muhabiri Robin Forestier-Walker, bunun iki ülke arasında başka bir büyük ölçekli savaş olabileceğine dair "büyük bir korku" olduğunu söyledi.

Forestier-Walker, bölgeden gelen raporların "potansiyel olarak roket saldırıları ve bombardıman şeklinde büyük ölçekli saldırılardan" söz ettiğini, sosyal medyada yayınlanan videolarda ise hafif silah sesleri duyulduğunu söyledi.

Forestier-Walker, durumun Dağlık Kabarah nüfusu için aylardır "korkunç" olduğunu söyledi.

"Karabağ'ı Ermenistan'dan besleyen ana yollarla bağlantıları kesildi" diye ekledi.

"Son zamanlarda işler değişiyor. Azerbaycan'daki yetkililer, kontrolündeki Azeri tarafından Karabağ'a bir miktar yardım sağlayabildiler ancak yine de Karabağ'ın Ermenistan'dan girişi konusunda baskı yapıyorlardı çünkü Azeri yetkililer uzun süredir bu rotanın kaçakçılık için kullanıldığını iddia ediyordu. Hala etnik Ermeni kontrolü altında olan topraklara silah ve mayınlar sokuldu.”

Editör: Haber Merkezi