Bakan Şimşek: "Türkiye’de Ciddi Bir Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Sorunu Var, Fiyat İstikrarını Sağlamayı Hedefliyoruz"

Bu Hafta Yatırım Araçları Performansı: Altın ve Dolar Yükselişte, Kripto ve Borsa Düşüşte Bu Hafta Yatırım Araçları Performansı: Altın ve Dolar Yükselişte, Kripto ve Borsa Düşüşte

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek temasıyla düzenlenen IICEC Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, Türkiye'deki enflasyon ve hayat pahalılığı sorununa dikkat çekerek, "Programın temel hedeflerinden biri, ana hedefi fiyat istikrarını sağlamaktır" dedi.

Bakan Şimşek'in konuşmasında öne çıkan başlıca noktalar şunlar oldu:

  • Enflasyonla Mücadele ve Fiyat İstikrarı: Bakan Şimşek, Türkiye’de ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu olduğunu vurguladı. Enflasyonla mücadeleye devam ettiklerini belirten Bakan Şimşek, fiyat istikrarını sağlamanın programın ana hedefi olduğunu açıkladı. Ayrıca, hizmet enflasyonundaki katılığın çözülmeye başladığını ve 2025 yılında daha destekleyici bir ortamın oluşacağını ifade etti.

  • Yüksek Gelirli Ülkeler Grubuna Katılma Potansiyeli: Türkiye’nin, yüksek gelirli ülkeler grubuna girmeye bir iki yıl içinde potansiyeli olduğunu belirten Şimşek, kişi başı milli gelirin Avrupa Birliği ülkelerine yakınsama sürecinde olduğunu kaydetti. Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında iyi bir konumda olduğuna dikkat çekerken, dijital altyapıya yatırım yapılacağını belirtti.

  • Enerji ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları: Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında önemli yatırımlar yapacağını söyleyen Bakan Şimşek, 2024 Kasım itibarıyla yenilenebilir enerjinin üretimdeki payının %48’e, kurulu kapasitedeki payının ise %59’a çıktığını belirtti. Ayrıca, nükleer kapasitenin artırılacağı ve elektrikli araçların desteklenmeye devam edileceği bilgisini verdi.

  • Kur ve Rezerv Durumu: Bakan Şimşek, piyasalara yönelik önemli mesajlar vererek, "Net bir şekilde bizim ne üstü örtük ne de açık bir kur hedefimiz yok" diyerek kur hedeflemesine dair bir strateji belirlemediklerini vurguladı. Türkiye'nin rezerv durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Şimşek, ülkenin net rezervinin 50 milyar doların üzerine çıktığını ve rezerv birikimlerinin büyük kısmının orta-uzun vadeli kaynaklardan oluştuğunu söyledi.

  • Büyüme ve Borçlanma Maliyetleri: Türkiye'nin büyüme potansiyelinin halen yüksek olduğunu ve borçluluk oranının düşük olduğunu belirten Bakan Şimşek, Türkiye’nin dış borçlanma maliyetlerinin düştüğünü ve ülkenin risk priminin hızlı bir şekilde iyileştiğini ifade etti. 5 yıl içinde CDS’lerdeki düşüşün devam etmesiyle, Türkiye'nin yıllık 7 milyar dolar dış borç faizinden tasarruf sağlayabileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, sözlerini, "Programımıza sabır ve kararlılıkla devam ediyoruz. Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı hedefliyoruz" diyerek tamamladı.

Editör: Haber Merkezi