Mülakat mağduru öğretmenler olarak zulmün 155. Günün de yine Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanmış bulunmaktayız! Bizlerin tek isteği gasp edilmiş olan haklarımızın iade edilmesidir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uyguladığı mülakat sistemine tepki gösteren ve yazılı sınavlarda başarılı olmalarına rağmen mülakatlarda elenen öğretmenler, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı. Mülakat Mağduru Öğretmenler Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen eğitimciler, yaşadıkları mağduriyetin artık görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.
Öğretmenler, “Aldatmaca değil, hakikat; adaletsiz mülakat!” yazılı pankartlar taşıyarak, “Kul hakkına girdiniz, adalet dediniz”, “Mücadele dersini öğretmenler veriyor” ve “Mülakatçı bakan, Yusuf Tekin istifa” sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalıştı.
Platform adına açıklama yapan Özel Sektör Öğretmenler Sendikası’ndan Sevgi Süle, 1611 öğretmenin yazılı sınavda elde ettiği başarının “skandal bir mülakatla” yok sayıldığını söyledi. Süle, “Bu oyalama ve aldatmacaya artık müsaade etmiyoruz. Siz yaptınız, siz çözeceksiniz. Nazif Bey’in itirafları var. Şehirler ve komisyonlar arasındaki büyük puan farkları ortada. Tüm adaletsizlikleriniz gün gibi açık” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu konudaki ısrarcı tutumunu da eleştiren Süle, “Sebep olduğu adaletsizliği ısrarla reddediyor ve hatta en adil mülakatı yaptığını iddia ediyor. Kendisine bu inadın boşa olduğunu söylüyoruz. Bu skandalı unutturmak, sümenaltı etmek ya da davalarla mülakata meşruluk kazandırmak diye bir beklentisi olmasın. Çünkü biz emeğimizin ve hakkımızın peşini asla bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
Eylemlerini yalnızca bir açıklamayla sınırlı bırakmayan öğretmenler, Bakanlık önünde 3 gün sürecek olan oturma nöbetini de başlattı. Her gün mesai bitimine kadar sürecek bu nöbetle, mülakat mağduriyetlerinin kamuoyunda daha fazla görünür hale gelmesi hedefleniyor.
Mülakatla hakları gasp edilen öğretmenler, adalet taleplerini haykırıyor ve yalnızca kendileri için değil, gelecekteki tüm eğitim emekçileri için daha adil bir sistemin inşa edilmesini istiyor. Öğretmenlerin bu sessiz ama kararlı direnişi, Türkiye'de liyakat ve adalet arayışının simgelerinden biri olmaya aday.