BAŞKAN KOZAY, KEBAP TARTIŞMALARINA NOKTAYI KOYDU

“Yanında pilav olan kebap Adana kebabı değildir”

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN EKİM AYI TOPLANTISI’NIN 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN EKİM AYI TOPLANTISI’NIN 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİ

Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, bu yıl sekizincisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Lezzet Festivali dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında kebap tartışmalarına noktayı koydu. “Kebaba limon sıkılır mı sıkılmaz mı” tartışmalarının yaşandığını anımsatan Başkan Kozay, “Dileyen limon sıkıp yer dileyen, yanında şalgam ya da ayran içer ama tek bir gerçek var ki bulgur pilavlı kebap olmaz” dedi.

Adana Müze Kompleksi’nde Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Başkan Kozay, Çukurova’nın zenginliklerine işaret etti.

“LEZZET DENİLİNCE AKLA İLK GELEN ŞEHİR ADANA’DIR”

Adana’nın birbirinden farklı kültürlerin, inançların, anlayışların bir arada yaşadığı bir kent olduğunu belirten Başkan Kozay, “ Farklılıklar bu coğrafyada hoşgörü kültürüyle bir zenginliğe dönüşmüştür. Her kültürün kendine has lezzetleri, başka kültürlerin lezzetleriyle bu coğrafyada harmanlanmış, ortaya eşsiz tatlar çıkmıştır. Bu nedenle lezzet denilince akla ilk gelen şehir her zaman Adana’dır” diye konuştu.

Kebap (2)

“KEBABIN DA LEZZETİN DE BAŞKENTİ ADANA’DIR”

Kebabın Adana’yla özdeşleşen bir lezzet olduğunun altını çizen Başkan Kozay, “Adana Kebabı bir kez tattıktan sonra bir daha hiç kimsenin vazgeçemeyeceği bir lezzettir. Urfa, Antep gibi farklı isimlerle muadilleri çıksa da kebap Adana’nındır. Kebabın da lezzetin de başkenti Adana’dır ve bu gerçeklik hiçbir zaman değişmeyecek” şeklinde konuştu.

“YANINDA PİLAV OLAN KEBAP ADANA KEBABI DEĞİLDİR”

“Kebaba limon sıkılır mı sıkılmaz mı” tartışmaları yaşandığına dikkati çeken Başkan Kozay, “Bence her şekilde de yenir tercih meselesidir. Orada aslolan kebaptır.  Bu tartışmalara girmeyeceğim ama şunu da söylemeden edemeyeceğim: Yanında pilav olan kebap Adana kebabı değildir. Bir Adanalıya yapılabilecek en büyük kötülük ve hakaret kebabın yanında pilav ikram etmektir. Kebap biz Adanalıların vazgeçilmezi, aynı zamanda kırmızı çizgimizdir. Dileyen limon sıkıp yer, dileyen yanında şalgam ya da ayran içer ama tek bir gerçek var ki bulgur pilavlı kebap olmaz! İşte bu yüzden diyoruz ki kebap Adana’da yenir! Adana’ya gelin kebabımızı yiyin!

Kebap (3)

“ADANA’DA ACIKTIKÇA YER, YEDİKÇE ACIKIRSINIZ”

Adana’nın kebap dışında çok sayıda saklı lezzetinin de bulunduğunu vurgulayan Kozay, şunları söyledi:

“Adana’da hiçbir zaman aç kalmazsınız. Çünkü acıktıkça yer, yedikçe acıkırsınız. Hangi kapıyı çalsanız, bir bayram sofrasıyla karşılaşırsınız. Varını yoğunu konuğuna ikram eden,  sofrasında toplumsal zenginlikleriyle birlikte barışı, dayanışmayı, kardeşliği, birliği ve beraberliği de yaşatan bir şehrin evlatlarıyız çok şükür. Medeniyetlerin buluşma noktası olan Adana’mız, kültürüyle, sanatıyla, sinemasıyla, doğasıyla,  tarihiyle, sıcakkanlı insanlarıyla, enfes lezzetleri ve festivalleriyle dünyanın bir numaralı kentidir. Bu güzellikleri, bu zenginlikleri Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak, tüm insanlıkla paylaşmak için Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’in öncülüğünde, Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar ve ilçe belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, odalarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte elbirliğiyle çalışıyoruz. Buradan 17-20 Ekim tarihleri arasında lezzetin Adana'da zirveye ulaşacağının sözünü veriyor ve tüm hemşehrilerimizi festivalimize bekliyoruz”

Editör: Haber Merkezi