Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Demokrasi Parkı’nda hizmete açtığı Kent Lokantası, Emekli Çay Evi ve Kadın Dinlenme Evi’ni ziyaret etti. Başkan Tutdere, burada bir dengbejin Kürtçe klamıyla karşılandı.

23 Ağustos’ta açılışı yapılan, üç çeşit yemeğin 50 TL, çayın ise 3 TL gibi Türkiye’nin en uygun fiyatlarıyla sunulduğu Kent Lokantası ve Emekli Çay Evi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Tutdere, parkta tek tek tokalaşarak hemşehrileriyle sohbet etti.

Dengb10

BAŞKAN TUTDERE DENGBEJE EŞLİK ETTİ

Bir dengbej Başkan Tutdere’nin önünü keserek Kürtçe klam söyledi.  Dengbej, sevdiği bir insanın hatrını soran klamını seslendirirken Başkan Tutdere de bu anlamlı karşılamaya eşlik etti

“RABBİM SİZİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN”

Lokantadan evine yemek götüren bir teyze, Başkan Tutdere’ye hizmetlerinden ötürü, “Buradan her gün yemek alıyoruz götürüyoruz, çok teşekkür ederiz. Ömrünüz uzun olsun, Rabbim sizi başımızdan eksik etmesin.” diyerek dua etti.

“KADIN DİNLENME EVİ ÇOK ÖNEMLİ BİR HİZMET”

Ziyaret sırasında Başkan Tutdere, Kent Lokantası’nda vatandaşlarla öğle yemeği yedi, ardından Emekli Çay Evi’nde çay içerek vatandaşların taleplerini dinledi. Kadın Dinlenme Evi’ni de ziyaret eden Başkan Tutdere’ye, buradan yararlanan bir kadın, tesisin kadınlar için çok değerli bir hizmet olduğunu ifade ederek teşekkürlerini sundu.

Başkan Tutdere, hizmetlerin artarak devam edeceğini belirterek, “Siz bize destek oldukça çalışma azmimiz artacak. Kentimizi daha güzel, ferah ve yaşanabilir bir hale getirmek için durmaksızın çalışacağız.” dedi.

Dengb9

DENGBEJ VE KLAM HAKKINDA

Dengbêj Nedir?

KÜÇÜKÇEKMECE’DE 20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE ‘ÇOCUK MECLİSİ’ TOPLANDI KÜÇÜKÇEKMECE’DE 20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE ‘ÇOCUK MECLİSİ’ TOPLANDI

Dengbêj, Kürt sözlü kültüründe önemli bir yere sahip olan halk ozanlarına verilen isimdir. Dengbêjler, tarih boyunca Kürtlerin yaşadıkları olayları, kahramanlık hikayelerini, aşkları ve acıları sözlü olarak aktaran sanatçılardır. "Deng" ses anlamına gelir, "bêj" ise söylemek anlamındadır; bu nedenle "dengbêj" "sesi söyleyen" veya "ses veren" kişi anlamına gelir. Dengbêjler, sözlü edebiyatın taşıyıcısı olarak kabul edilir ve Kürt toplumunda kültürel belleğin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Dengbêjlerin söyledikleri klamlar, Kürt müziğinde özel bir yere sahiptir.

Klam, Kürt halk müziğinde anlatılan geleneksel şarkılardır. Genellikle bir olay, kahramanlık, aşk ya da bir trajedi üzerine kurulu olan bu şarkılar, bir hikaye anlatma işlevi taşır. Dengbêjler tarafından söylenen klamlar, melodik yapısıyla uzun soluklu bir anlatı sunar ve Kürt toplumunun kültürel mirasını yansıtır. Klamlar, müzikal bir formda dile getirilir ve dinleyicilere duygusal bir deneyim sunar.

Dengbêjler, klamları sadece eğlence amacıyla değil, geçmişten gelen olayları ve kültürü yeni nesillere aktarmak için de söylerler. Bu nedenle, dengbêjlik geleneği ve klamlar, Kürt halk kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

Dengb8

Dengb7

Dengb6

Dengb5

Dengb4

Dengb3

Dengb2

Dengb1

Editör: Haber Merkezi