"Batman Üniversitesi hakkında yapılan işbu haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirme ve Üniversitemizin bu doğrultudaki bütün olumlu gayretlerini perdelemeye yönelik algı oluşturma maksadıyla dolaşıma sokulduğu açıktır."

KAMUOYUNA DUYURU

Kurumsal Destek hibesinin kullanımına ilişkin ilkeler, usul ve esaslar, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajans ile Üniversitemiz arasında imzalanan Hibe Sözleşmesinin mütemmim cüzü olan 2023 ve 2024 Uygulama El Kitabında düzenlenmiş olup 2023 Uygulama El Kitabı’nda “Kurumlar aldıkları KD hibesini, öğrenci ve personel hareketliliğini destekleme amacı güden her türlü faaliyette, Erasmus+ öğrenci ve personel hareketliliğinin yürütülmesine ilişkin kırtasiye, posta, telefon, donanım, dijitalleşmeyle ilgili yazılım (EduGain/YETKİM üyeliği vb) personelin eğitimi gibi masraflarda, dil hazırlığı için düşünülen faaliyetlerde, akademik tanınma için gerekli olabilecek harcamalarda, bilgilendirme ve basımla ilgili giderlerde ve AKTS’nin uygulanması ile ilgili harcamalarda kullanabilirler. KD hibesi hibe sözleşmesindeki bütçe aktarım kuralları gözetilerek daha fazla öğrenci ve personel hareketliliği gerçekleştirmek üzere de kullanılabilir.” denilmektedir. 2024 Uygulama El Kitabı’nın 54. sayfasında ise “Kurumsal Destek Hibesinin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” başlığının altında yer alan “Kurumsal Destek Hibesinden yapılacak mal ve hizmet alımlarında uygulanacak kurallar” alt başlığında “Kurumsal Destek Hibesi üniversitenin/kurumun Erasmus Ofisi dışındaki ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılamaz. Ancak Erasmus ofisiyle etkileşim halinde olan ve Erasmus hareketliğinin yürütülmesinde Erasmus ofisiyle doğrudan bağlantılı olan birimlerin Erasmus hareketliğinin yürütülmesiyle ilgili mal ve hizmet ihtiyaçları da Kurumsal Destek hibesinden karşılanabilir.” ve “Kurumsal Destek hibesinden, yukarıda Destek Hibesi başlığı altında yer alan genel ilkelere uygun olmak şartıyla Erasmus ofisinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere mal ve hizmet satın alınabilir.”  ifadesine yer verilerek Erasmus Ofisinin ihtiyaçları doğrultusunda mal alımına onay verilmiştir. Bununla beraber aynı kaynağın 52. sayfasında “Bu El Kitabının yürürlüğe girmesinden önceki proje dönemlerine ait olan ve harcanmayan kurumsal destek hibe kalemleri de burada yer alan hükümlere tabidir.” cümlesine yer verilerek bundan önceki yıllara ait projeler için de 2024 yılında ayrıntılandırılan hükümlerin geçerli olacağı belirtilmiştir.

Yararlanıcılara sağlanan kurumsal desteğin ilgili proje yılında kullanılması esas olmakla beraber ilgili proje yılında kullanılmayan kurumsal destek proje kapanışının ardından en son imzalanan KA131 projesine eklenmektedir. 2024 Uygulama El Kitabı’nda da “Bununla birlikte kullanılamayan kurumsal destek hibesi, ilgili projenin kapanışından sonra rektörlük oluruna istinaden, aktarım tarihi itibarıyla en son imzalanan KA131 projesine aktarılır ve Merkez bilgilendirilir.” denilmektedir. Bu madde kapsamında kapanmış projelere ait kurumsal destek hâlihazırda devam eden projeler kapsamında değerlendirilebilmektedir.

Yukarıda yer alan güncel uygulama esasları, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Batman Üniversitesine yazılan 07.10.2024 tarih ve 115983 sayılı yazısı ile de teyit edilmiştir. Bazı basın ve yayın organlarına yansıyan ve “Batman Üniversitesi’ndeki usulsüzlükler Sayıştay raporuna yansıdı”, “Erasmus Parasıyla Zigon Sehpa”, “Üniversite, Erasmus ödeneğiyle mobilya takımı almış”, “Batman Üniversitesi Erasmus fonlarıyla koltuk takımı satın aldı!”, “Erasmus parasıyla koltuk almışlar! İşte usulsüzlük listesi” gibi başlıklarla yansıyan haberlerde ele alınan konunun kasıtlı olarak bağlamından koparılıp değerlendirildiği, anılan rapordaki tavsiye mahiyetindeki bulgunun çarpıtılarak servis edildiği ortadadır. Kaldı ki bahsi geçen malzemelerin uygun bütçe tertiplerinden ilgili harcama kalemine tahsis edilen miktarlar aşılmadan satın alındığı, pandemi veya deprem sebebiyle kullanılamayan bütçenin sonraki yıllara aktarılmasının güncel el kitabına uygun olduğu, öğretim elemanı/öğrencilerin Erasmus hareketliliğine tahsis edilen bütçeden herhangi bir kısıntıya gidilerek faklı iş ve işlemlerde kullanılmak maksadıyla bir bütçe aktarımının söz konusu olmadığı, satın alınan büro malzemelerinin öğrencilerin Uluslararası İlişkiler Ofisinde yaptıkları iş ve işlemler için ihtiyaç duyulan ofis malzemelerinden oluştuğu, Ofis bünyesinde büro hizmetlerinin yanı sıra öğrenci işleri hizmetlerinin de verildiği, satın alma işleminde Kamu İhale Mevzuatı açısından herhangi bir usulsüzlüğün bulunmadığının Sayıştay raporunda da sabit olduğu,  Ofis’in söz konusu tasarrufunda mevzuat ve güncel uygulama esaslarına bir aykırılık bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır. Ayrıca aktif faaliyetleriyle her geçen yıl kurumsal destek hibesi miktarını önemli oranlarda artıran Batman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi, yabancı öğrencilerin de Üniversitemizdeki eğitim ve öğretim süreçlerini koordine etmektedir. Üniversitemizde hâlihazırda farklı bölüm ve programlarda 27 farklı ülkeden 225 uluslararası öğrenci kayıtlı olup 2024-2025 Öğretim Yılı kayıt süreçleri devam etmekte, bu sayının yeni öğrencilerle 300’ü aşması beklenmektedir.

Batman Üniversitesi Rektörlüğünce öğrencilerimizin marjinal çevrelerin etkisine girmemesi amacıyla pek çok çalışma ve sosyal sorumluluk projesi kararlılıkla yürütülmektedir. Batman Üniversitesi hakkında yapılan işbu haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirme ve Üniversitemizin bu doğrultudaki bütün olumlu gayretlerini perdelemeye yönelik algı oluşturma maksadıyla dolaşıma sokulduğu açıktır.

Kamuoyunun takdirine saygıyla sunulur.

 Ekran Görüntüsü 2024 10 14 153518Kurumsal Destek Hibesinin Kullanımına Ilişkin Ilkeler, Usul Ve Esaslar, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajans Ile Üniversitemiz Arasında Imzalanan Hibe Sözleşmesinin M

Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinin Hayalleri Gerçek Oluyor Çukurova Üniversitesi Öğrencilerinin Hayalleri Gerçek Oluyor

Editör: Haber Merkezi