Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Kalemkaş köyünde yaşayan depremzedeler de yıllardır geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadırlar. Ancak depremin ardından konteynerlarda yaşayan ve geçim kaynaklarının önemli kısmı ortadan kalkan, ahırları yıkılan, hayvanları telef olan yurttaşlar büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. Depremde neredeyse tüm ahırların yıkıldığı Kalemkaş Köyünde yurttaşların hayvanları açıkta kalmaktadır. Kış ayları ve soğuk havaların yaklaşmasından ötürü yurttaşlar hayvanlarına barınak bulamamakta ve hayvanlarının akıbetine dair derin endişeler yaşamaktadırlar.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, konuya ilişkin  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli gerçekleşen depremlerin üzerinden yedi ay geçmiş olmasına rağmen depremden etkilenen 11 ilde yurttaşların temel hizmetlere erişiminde hala çok büyük problemler söz konusudur.

Yurttaşların yaşadıkları problemlerin ilk sıralarında da ekonomik altyapılarının çökmüş veyahut da büyük zarar almış olması gelmektedir. Verilen tüm sözlere rağmen gerekli desteklerin sağlanmamasından ötürü hayvancılıkla uğraşan birçok kişi de depremin ardından hayvanlarını satmak ve yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Kalemkaş köyünde yaşayan depremzedeler de yıllardır geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadırlar. Ancak depremin ardından konteynerlarda yaşayan ve geçim kaynaklarının önemli kısmı ortadan kalkan, ahırları yıkılan, hayvanları telef olan yurttaşlar büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar. Depremde neredeyse tüm ahırların yıkıldığı Kalemkaş Köyünde yurttaşların hayvanları açıkta kalmaktadır. Kış ayları ve soğuk havaların yaklaşmasından ötürü yurttaşlar hayvanlarına barınak bulamamakta ve hayvanlarının akıbetine dair derin endişeler yaşamaktadırlar.

Bu bağlamda;

1. Deprem bölgelerinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşların korunmasına dönük ne tür çalışmalarda bulunulmuştur?

2. Kış aylarının yaklaşmasıyla yurttaşların Kalemkaş köyünde yaşayan yurttaşların açıkta kalan hayvanlarına barınak sağlanması gibi bir çalışmanız olacak mıdır? Buna dönük planlamanız ne boyuttadır?

3. Deprem bölgelerinde yıkılan ve kullanılamaz hale gelen ahır sayısı kaçtır? Bu hasarın illere göre dağılımı nedir?

Editör: Haber Merkezi