Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklinin alım gücünde yaşanan kayıplar, TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu 1,64 olarak açıklamasının ardından daha da belirginleşti. TÜİK verilerine göre, 2024 yılının ilk altı aylık enflasyon oranı resmi olarak yüzde 24,73 olarak belirlendi. 2024 Ocak ayında yapılan %15 Toplu Sözleşme zammı düşüldüğünde, yüzde 9,73 enflasyon farkı ve %10 Toplu Sözleşme zammı ile maaşa yansıyacak oran yüzde 19,3 olarak hesaplanmaktadır.

DİSK Araştırma Merkezi, Enflasyonda mızrak çuvala sığmıyor! DİSK Araştırma Merkezi, Enflasyonda mızrak çuvala sığmıyor!

BES Adana Şube Başkanı Fatma SARIOĞUZ GÜNEY, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk altı ayında (2024 yılı Ocak-Haziran birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu %30,98 olmuştur. Kamu Emekçileri, 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır. Hükümetin Kamu Emekçilerine reva gördüğü ikinci altı ay (2024 Temmuz-Aralık) için %10 (TİS) maaş zammı bile şimdiden erimiştir."

Whatsapp Image 2024 07 18 At 12.46.02

"Enflasyon Farkı Zam Değildir!"

GÜNEY, çarşıda yaşanan enflasyonun emekçilerin en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirdiğini belirterek, "Ülkemiz, kendi vatandaşları için artık bir tatil cehennemine dönüşmüştür. 4 kişilik bir ailenin tatil maliyeti yaklaşık 100 bin TL’yi bulurken, Türkiye’de emekçilerin yarısından fazlası artan yaşam maliyetleri nedeniyle tatil planı yapamamaktadır," dedi.

Ayrıca, kötü yönetilen ekonominin, seçim ekonomisinin faturasının sözde kamu tasarruf genelgesi ve yeni vergiler ile emekçilere çıkarıldığını vurgulayan GÜNEY, "Kamuda personel servisleri kaldırılırken, birçok kamu kuruluşunda yemek, su, çay vb. giderlere ait bütçe kalemleri sınırlanmaktadır. İşyerlerinde emekçiler temizlik ve hijyen malzemelerini neredeyse kendileri temin eder hale gelmiştir," ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 07 18 At 12.46.03

"Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz!"

GÜNEY, kamu emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacakları bu koşullarda, gerçek tasarrufun üretmeden ülkenin bütçesini hortumlayanlardan ve rant çetelerinden yapılması gerektiğini belirtti. Taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • İptal edilen personel servis hizmeti ihaleleri yeniden açılmalı, tüm büyük şehirlerde personel servis hizmeti sağlanmalıdır.
  • Acilen 3600 Ek gösterge adaletsizliğine son verilmeli ve tüm SGK emekçileri için yasal çalışma yapılmalıdır.
  • Tüm SGK Emekçileri için Sosyal Güvenlik Hizmet Sınıfı-Uzmanlık kadrosu oluşturulmalıdır.
  • Ek ödemeler 20 puan artırılmalı ve tüm ek ödemeler seyyanen ödeme dahil taban maaşa eklenmelidir.
  • 12 yıldır Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ödenmeyen ikramiyeler toplu olarak ödenmelidir.
  • Enflasyon oranında artırılmak üzere 10 bin TL kira yardımı yapılmalıdır.
  • İhale yapılmadan uzatılan banka promosyon anlaşması derhal güncellenmelidir.

Whatsapp Image 2024 07 18 At 12.46.03 (2)

GÜNEY, "Tüm emekçileri kazanılmış haklarımızı savunmak, insanca bir ücret ve insanca bir yaşam talebiyle sendikamızda örgütlenmeye ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz," diyerek sözlerini tamamladı

Editör: Haber Merkezi