"Ülkemizin en köklü ve stratejik havalimanlarından olan ve 1937 yılından bu yana Adana ve çevre illerine hizmet veren Adana şakirpaşa havalimanı ne acı ki 10 ağustos tarihinden itibaren tarifeli uçuşlara kapatılıyor."
Adana Havalimanı önünde Birleşik Taşımacılık Sendikasının çağrısyla bir araya gelen Emek ve Meslek Örgütlerinin, siyasi partilerin temsilcileri, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Orhan Sümer "Havalimanı Kapatılmasın" dediler.
BTS Genel Başkanı Tonguç Özkan ve TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin tatafoından okunan basın açıklamalarının ardından eyleme desteğe gelen CHP'li vekillerde söz alarak tepkilerini dile getirdiler.
Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Tonguç Özkan tarafından okunan basın açıklmasında şunlar ifade edildi;
Kapatılma gerekçesi ise yap işlet devret modeliyle inşa edilen ve yolcu garantili olarak çalıştırılacak olan Çukurova Havalimanın aynı tarihte açılacak olması.
Adana’da yaşayan 3 milyon yurttaşımızla birlikte Osmaniye, K maraş Hatay ve Niğde illerini de dahil ettiğimizde yaklaşık 5 milyon yurttaşımız bu havalimanından yani Adana şakirpaşa havalimanından faydalanmaktadırlar.
Yeni açılacak çukurova havalimanı adanaya 40 km mesafede olup mersine ise 45 km mesafededir. buda adanadan bir yolcunun çukurova havaalnına gidebilmesi için fazladan 1 saat osmaniye ve diğer şehirler içinse fazladan 2 saat yol gitmeleri anlamına gelmektedir.ayrıca çukurova havalimanına gidebilmek için şehiriçi ulaşım ve raylı sistem araçları olmadığından vatandaşların bir çoğu ya uçağı kullanmaktan vazgeçeçecek yada havaalanına gidiş dahil çok pahalıya uçak hizmetinden faydalanmış olacaklardır.
Ülkemizin değişik bölgelerinde 400 bin-600 bin insanın faydalanacağı şekilde yeni havalimanları açılırken ,Mersinle birlikte yaklaşık 10 milyon yurttaşımızın yaşadığı bu bölgede yeni yapılan Çukurova Havalimanı ile birlikte Adana Şakirpaşa Havalimanının da yeterli kapasite ile çalışmaya devam etmesi hem ekonomik hem de vatandaşların bu hizmetlere erişimi açısından çok daha faydalı olacağı aşikardır.
Yine geçtiğimiz yıl yaşanan ve 11 ilimizde büyük yıkıma ve can kaybına neden olan 6 şubat depremlerinde gerek yurt içinden gerekse yurtdışından gönderilen yardım malzemelerinin ve arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine transferleri sadece Adana şakirpaşa havalimanının dan sağlanabilmiştir. Bu da Şakirpaşa Havalimanının stratejik ve lojistik anlamda ne kadar önemli bir havalimanı olduğunu açıkça göstermektedir.
Diğer yandan Ülkemizdeki havalimanlarının inşaa edilmesi veya onarılması gibi işlerde yapılan harcamaların çok büyük bir bölümü ve yine burada çalışacak olan DHMİ Genel müdürlüğü çalışanlarının maaşları, ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı yani Eurocontrol teşkilatı tarafından ödenmektedir.
Böyle bir gerçeklik ortadayken yani Avrupadan gelecek para ile havalimanı inşaa edip ve burada çalışacak devlet memurlarının da ömür boyu maaşları ödenecekken bu işi bir müteahhite ihale edip onun ömür boyu hazineden ve yolcular üzerinden para kazanmasını sağlamak gerek kamu yararı gerekse ülke çıkarları açısından kabul edilemez bir uygulamadır.
Yıllardır; geçiş garantili köprüler, hasta garantili hastaneler, yolcu garantili gar ve havalimanlarıyla halkın paralarının bir avuç sermayeye nasıl aktarıldığına ve hazinenin nasıl boşaltıldığına şahit olduk. Aynı şekilde 10 ağustosta açılacak olan Çukurova havalimanıda yap islet devret projesi kapsamında yapılmış ve yolcu garantili olarak hizmet verecek havalimanlarındandır. Bu nedenledir ki Çukurova havalimanını işletecek şirket tarfından Adana şakirpaşa havalimanının kapatılması istenmektedir.
Gerek Sayın cumhurbaşkanının seçim döneminde Adana halkına vermis olduğu söz gerekse Sayın Ulaştırma Bakanının yapmış olduğu son açıklamalar Adana şakirpaşa havalimanının kapatılmayacağı yönündeydi. Buradan Sayın Cumhurbaşakanına ve Sayın Ulaştırma Bakanına bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz; hem Adana halkına vermis olduğunuz sözleri yerine getirmek hemde çevre il ve ilçeler dahil 5 milyona yakın insanımızı mağdur etmemek adına ülkemizin en köklü en güvenli ve satratejik ,uluslaraarası nitelikteki havaalanı olan Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmasın.
Bunca yıllık havaalanı; altpısı ve onca tesisleri ile bir tek müteaahhiti zengin etmek adına ranta kurban edilmesin Adana şakirpaşa havalimanı Yolcu ve kargo hizmeti dahil her türlü uçuş faaliyetlerini sürdürerek adana başta olmak üzere bölge halkına hizmet vermeye devam etmelidir.
TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin’in Konuşması
Uzun yıllardır devam eden ve kamuya verdiği zarar neredeyse telafi edilemez noktalara gelen yap-işlet-devret proje modeli, iktidar tarafından ısrarla sürdürülmektedir. Hasta ve yolcu garantili projelerle, kamunun sırtındaki yük artık taşınamaz bir hale gelmiştir. İktidar bir yandan "Kamunun cebinden bir kuruş çıkmadan yapılacağı ve hizmet vereceği” iddia edilen hastaneler, köprüler ve havalimanları için ihaleler düzenlerken, diğer taraftan garanti yolcu ve hasta bedellerini özel şirketlere ödeyebilmek için halkın vergi yükünü daha da arttırmaktadır. Bu modelin kimin yararına olduğu tartışmalıdır ancak kamu yararına olmadığı apaçık ortadadır.
Bugün Akdeniz’in iki önemli şehrinin gündeminde olan yap-işlet-devret projesi, Çukurova Havalimanı'dır. Adana ve Mersin’in nüfus yoğunluklarına baktığımızda, iki şehrin en yoğun bölgelerinden kilometrelerce uzakta inşa edilen Çukurova Havalimanı'nın yeri ciddi ulaşım sorunları yaratmaktadır. Toplu taşıma altyapısının, toplam 6 milyonu bulan iki şehrin nüfusuna yeteceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Çukurova Havalimanı için seçilen arazinin Akdeniz’in tarıma elverişli toprakları üzerinde olması, iktidarın yerli olduğu iddia edilen tarım politikalarının samimiyetini bir kez daha sorgulatmaktadır.
Göçmen nüfusuyla beraber 3 milyona yakın insanın yaşadığı Adana’mızda, hali hazırda 2023 yılında 4 milyondan fazla insanın kullandığı mevcut havalimanını kapatmak, akla ve bilime aykırıdır. Yıllar içinde kullanımı daha da artan mevcut havalimanımızın büyütülmesi gerektiği ortadayken, kapatma kararının mantıklı bir açıklaması olamaz.
1937 yılında hizmete açılan Şakirpaşa Havalimanı, Türkiye'nin halen kamu hizmetinde olan en eski havalimanıdır. Ayrıca tek şehir havalimanı ünvanınıda taşımaktadır. Havalimanları arasında ulaşımı en kolay havalimanıdır. Şakirpaşa Havalimanının kapatılması veya pasife alınması tarihsel süreç açısından da sakıncalıdır. Adana’ ya ait olan bu yapının hizmet vermeye devam etmesi gereklidir.
Kamu tasarruflarının gündemde olduğu bu süreçte, iktidarı aktif ve yoğun bir şekilde kullanılan Şakirpaşa Havalimanı'nı kapatma kararından vazgeçmeye; şehirlerimizin gereksinimlerini planlarken meslek odalarımızın bilimden, teknikten ve halktan yana çözümlerine kulak vermeye davet ediyoruz.