ÇİFTÇİNİN VE ÜRETİCİNİN GİRDİ MALİYETİ BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEKLERİYLE DÜŞÜYOR, ÜRETİM ARTIYOR
BÜYÜKŞEHİR, ERDEMLİ’DE ZEYTİN FİDANI VE MISIR FLAKE YEM DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİ
Girdi maliyetlerinin gittikçe arttığı ve üreticinin maliyetlere dayanamayarak üretimi bıraktığı şu günlerde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Mersinli üreticinin yüzü gülüyor. Yıl içerisinde bölgenin özelliklerine ve üreticinin taleplerine göre yaptığı yerli yerinde desteklerle çiftçinin imdadına yetişen Büyükşehir Belediyesi, son olarak Erdemli ilçesinde zeytin fidanı ve mısır flake yem dağıtımı gerçekleştirdi. Bu kapsamda Erdemli ilçesinde tarımla uğraşan 115 üreticiye 3 bin 360 adet zeytin fidanı, hayvancılıkla uğraşan 80 üreticiye de 56 ton mısır flake yem dağıtımı yapıldı.
Çiftçinin ve hayvansal üretim yapan üreticinin girdi maliyetlerinin artması karşısında, üretimi ve köyünü bırakıp kente göç ettiği şu günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin bölgeye uygun ve yerli yerinde destekleri, Mersin tarımına can suyu oluyor. Mersinli çiftçi ve üreticinin girdi maliyetleri; Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle düşüyor ve üretici rahat bir nefes alıp, aldığı destekle üretmeye devam ediyor. O desteklerden biri de Erdemli ilçesinde yapılan zeytin fidanı ve mısır flake yem desteği.
Erdemli ilçesinin zeytin üretimine uygun alanlarını göz önünde bulunduran Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri; proje kapsamında zeytin fidanı dağıtımı yaparken, hayvancılıkla uğraşan üretici için de mısır flake yem desteği sağladı. Erdemli Koordinasyon Müdürlüğü sahasında düzenlenen törene gelen üreticiler, verilen destekle törenden yüzleri gülerek ayrıldı.
195 üretici Büyükşehir’den desteğini aldı
Proje kapsamında hayvansal üretimi desteklemek, yem girdisini düşürmek ve et-süt kalitesini artırmak amacıyla, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 80 üreticiye 56 ton mısır flake yem desteğinde bulunuldu.
Hayvansal desteklerin yanı sıra bitkisel üretim yapan çiftçiye de uygun projeler sunan ekipler, 2024 yılı içerisinde üreticilerden gelen yoğun talep üzerine 2. etap Gemlik zeytin fidanı dağıtımı için kolları sıvadı ve dağıtımlara Erdemli’den başladı. Ekipler, bu kapsamda Erdemli’de 115 üreticiye 3 bin 360 adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdi.
Şahutoğlu: “Destekleri; yöreye uygun, bölgeye özgü şekilde yapıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın ve üretimin her noktasında üreticilerin yanında olduklarını kaydeden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu, “Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin girdi maliyetlerini azaltmak, aynı zamanda et ve süt üretiminin kalitesini artırmak amacıyla, mısır flake yem dağıtımının ikincisini yapıyoruz. Birincisini Gülnar’da yapmıştık” dedi.
Destekleri, bölgenin taleplerini değerlendirerek yaptıklarını ifade eden Şahutoğlu, “Üretimin gerçekten zor ama kıymetli olduğu bugünlerde, üreticilerin desteklenmesinin öneminin son derece farkında olan bir belediye olarak yöreye uygun, bölgeye özgü destekler yapıyoruz. Üreticilerin talepleri doğrultusunda, o bölgede yetişen ürünlerin dağıtımına özen gösteriyoruz” diye konuştu.
“Erdemli’de 3 bin 360 adet zeytin fidanı, 56 bin 400 kilo mısır flake yem desteği verdik”
Erdemli ilçesinde yaptıkları mısır flake yem desteğinin detaylarını da veren Şahutoğlu, “115 üreticimize yaklaşık 3 bin 360 adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdik. Aynı zamanda, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 80 üreticimize 56 bin 400 kilo mısır flake yem dağıtımı yaptık” dedi. Proje yaparken sürdürülebilir olmasına da önem verdiklerini sözlerine ekleyen Şahutoğlu, “Projeleri yaparken; belirli bir aşamada, belirli kriterlerle sürdürülebilir hale getirerek, projelerin bir sonuca vardığını görerek hareket ediyoruz. Üretim için topraktan sofraya ne gerekiyorsa, üreticilerimize yerli yerinde destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” dedi.
Şahin: “Vahap Başkanımız, üreticilere elinden gelen tüm yardımı yapıyor”
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Başkan Vahap Seçer’in her zaman üreticinin yanında olduğunu söyleyerek, “Başkanımız üreticilerimize ‘siz yeter ki üretin’ dedi. Gerek büyükbaş, gerek küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ve gerekse de meyve yetiştiricilerine, elinden geldiği kadar bütün yardımları yapmaya çalışıyor” ifadelerine yer verdi.
Üreticiler hem fidan, hem de yem desteğinden yüzleri gülerek ayrıldı
Hem çiftçilik hem de hayvancılık yapan Fatma Koç, kendisine verilen destekler için teşekkür ederek, “Bu yıl zeytin projesine de katıldık ve aldık. Vahap Başkanımız her alanda bütün çiftçileri destekliyor” dedi.
Üretici kadınlardan Cennet Gümüşhan, “Bu desteklerin büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde katkısı oluyor. Çünkü yemler pahalı ve alınmıyor. Vahap Başkanımız bu noktada bize destek çıkıyor” diye konuştu.
Zeytin fidanı alan üreticilerden Hıdır Aslan, “Emeklilik yatırımı olarak alıyorum. Şimdi yatırım olarak dikeceğiz. Köylülere yapılan bu hizmeti destekliyorum. Vatandaş çok memnun oluyor” ifadelerini kullandı.
Zeytin fidanı alan bir diğer üretici Halil Altuner ise, zeytin fidanlarını tarlasına hemen dikeceğini söyleyerek, “Daha önce 140 fidan dikmiştim, şimdi 30 adet daha dikeceğim. Zeytin en iyi yatırımdır. Herkese tavsiye ederim” dedi.
Geleceği düşündüğü için zeytin fidanı dikeceğini söyleyen Can Demir Erdim, “Karayakup Köyü’nde kendi zeytinimizi yetiştirmeyi düşünüyoruz. İleride daha da genişletip, yağından da faydalanacağız” diye konuştu. Erdim, Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal projelerini çok beğendiğini de sözlerine ekledi.
Hayvancılıkla uğraştığını ve yem gibi girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Süleyman Ateşoğlu ise, “Vahap Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. 5 tanesi sağlam olmak üzere toplam 15 hayvanım var. Bu destek bize rahat bir nefes aldıracak. Arkamızda Büyükşehir Belediyesi’nin olduğunu hissediyorum” ifadelerini kullandı.