Şarkının melodisini herkes bilir. Birçoğu onun akılda kalıcı korosunu biliyor. Ama kökenine gelince, çok daha belirsiz ... Ancak kesin olan bir şey var: Bella Ciao, işçi sınıfının bir şarkısı.

La Casa de Papel dizisi İtalyan anti-faşist şarkısına yeni bir popülerlik kazandırırken, tarihini bilmek ilginç. Ya da en azından net görmeye çalışmak ...

8 saatlik iş günü için işçiler

Bella Ciao'nun sözlerinin kökenleri şartlı yazılacak. Köklerinden birinin, kuzey İtalya'daki bu nehir olan Po'nun pirinç tarlalarında olduğu sanılıyor. Bella Ciao olacak şarkının sözleri, 1908 yılına kadar sınırsız çalışmak zorunda kalan işçiler için sabah 8'i kuran muzaffer bir mücadeleden bahsediyor.

Kurtuluşun İtalyan destekçileri. 
(Fotoğraf Carlo-Maria)

1944'te, bu şarkı İtalya'da (ve Avrupa'nın başka yerlerinde) partizanlar (faşizme dirençli) ile faşistler arasında devam eden mücadeleye sadık kalacak şekilde değiştirilecekti. O sıralarda şu anki sözler bir pirinç tarlası yabani otları olan Vasco Scansani tarafından yazılmıştı: "O partigiano, portami yoluyla / O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao / O partigiano, portami via / Ché mi sento di morir ”(Ey destekçi, beni al / O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao / O destekçisi, al beni / ölmeye hazırım).

Bu şarkının 2. Dünya Savaşı sırasında partizanlar tarafından söylendiği kesin olarak söylenemezken, en azından Emilia-Romagna'dan direniş savaşçılarının bunu mücadele ederken söylemiş olması muhtemeldir.

Birleştirici şarkı

Zamanda, birkaç kararlı şarkılar sonra, bunlardan en ünlü bir arada Bella Ciao olduğu Fischia Il Vento (Nefes rüzgarı). Ancak bu devrimci şarkı, Komünistlerin mirası olduğundan, direnişin farklı bileşenlerinin (komünist, sosyalist, anarşist ve hatta Hıristiyan Demokratlar) sözlerinde bulunabilen Bella Ciao ile aynı birleştirici etkiye sahip olmayacak .

Komünistler ve sosyalistler, 1950'lerde Bella Ciao'ya yol açan anti-faşist şarkılardan oluşan koleksiyonlar yayınlayarak şarkıyı popüler hale getiriyorlar .

İşçi sınıfının şarkısı

Ve bugün ? La Casa de Papel dizisi ve popüler sanatçılar (Maître Gims, Vitaa, Slimane vb.) Bella Ciao'yu daha önce hiç duymamış izleyiciler arasında popüler hale getirdi . Yeni olmasa bile. Fransızca konuşan tarafta, aktör ve şarkıcı Yves Montand 1963'te devraldı. İtalyan folk / rock / punk grubu Modena City Ramblers, 1990'lardan günümüze - 2013 baskısının katılımcıları - konserlerinde çalmayı hiç bırakmadı. Fête de la Solidarité, ManiFiesta bunu kanıtlayabilir.

Futbol stadyumlarında, televizyonlarda, gösterilerde Bella Ciao artık bir klasik. Anti-faşist bir klasik, ama aynı zamanda feminist, devrimci ve popüler. Çünkü kökenleri belirsizse, yine de bir şeyi doğrulayabiliriz: bu şarkı bizim, işçi sınıfının mirasının bir parçası.

Editör: TE Bilisim