HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Çukurova Bölgesi’nde bulunan Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi, Tarsus T Tipi 1 Nolu, 2 Nolu, 3 Nolu ile Kayseri Bünyan T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu, Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi, Osmaniye T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu cezaevlerinde en az 63 hasta tutsak, hem cezaevi idarelerinin hem sevk esnasında maruz kaldıkları kötü muamele ve sevk yapılan hastanelerdeki doktorların yaklaşımlarından dolayı sağlığa erişememesini  TBMM gündemine taşıdı.

Türkiye hapishanelerinde işkence, kötü muamele ve hak ihlallerine ilişkin iddialar sıklıkla gündeme gelmektedir. Özellikle son dönemde başta hasta mahpuslar olmak üzere hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri insan hakları örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve hukuk örgütlerinin raporlarına yansıdığını belirten Çiçek, son olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nin raporunu da paylaştı.

Rapora göre, Son yıllarda cezaevleri koşullarının zorluğu nedeniyle tutsakların çok ciddi sıkıntılar yaşadığı vurgulanan raporda, bu durumun temel nedeninin cezaevleri idarecilerinin yaklaşımlarından, gardiyan ve jandarmanın sevk esnasında kötü muamelelerinden ve hastanedeki doktorların tavırlarından kaynaklandığı ifade edildi. Hapishanelerde yaşanan en büyük sorunlardan birinin de Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulları olduğu, bu kurulların cezasını bitirmiş tutsaklar hakkında verdiği "hukuk dışı" kararlarla tahliyelerinin engellendiği ve bu kurulların hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan kararlar verildiği vurgulanmaktadır. Raporda yaklaşık 10 ağır hasta tutsağın bir an önce tahliye edilmesi gerektiği ancak ATK’nin “cezaevinde kalabilir” raporlarına dayanılarak tahliyelerin engellendiği belirtilmektedir.

Anahtar Partisi Erzincan İl Başkanı Ahmet Korkmaz’dan Muharip Gaziler Derneği’ne Ziyaret Anahtar Partisi Erzincan İl Başkanı Ahmet Korkmaz’dan Muharip Gaziler Derneği’ne Ziyaret

Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşullarının sonlandırılması talebiyle tutukluların başlattığı açlık grevlerinden dolayı antidemokratik uygulamaları arttıran cezaevi yönetimlerinin tutsakların sağlığa erişim hakkının engellediğini hatırlatan Cengiz Çiçek, var olan sorunların derhal çözüme kavuşmasını talep etti.

            Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’un cevaplaması istemiyle sunulan soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

1.      Çukurova Bölgesi’nde bulunan Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi, Tarsus T Tipi 1 Nolu, 2 Nolu, 3 Nolu ile Kayseri Bünyan T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu, Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi, Osmaniye T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu cezaevlerinde en az 63 hasta tutsakın, hem cezaevi idarelerinin hem sevk esnasında maruz kaldıkları kötü muamele ve sevk yapılan hastanelerdeki doktorların yaklaşımlarına ilişkin bilginiz var mıdır? Var ise herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

2.      Çukurova Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kötü muamele nedeniyle tedavi haklarından vazgeçen en az 63 hasta tutsağın tekrardan tedavi haklarına erişebilmesi herhangi bir çalışmanız olacak mı?

3.      10 ağır hasta tutsağın serbest bırakılması ve tedaviye erişebilmesi için bakanlığınız tarafından girişimde bulunulacak mıdır?

4.      Neredeyse ülkenin tüm cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini önlemek amacıyla herhangi bir çalışma, plan veya programınız var mı?

5.      Bakanlık olarak açlık grevin sonlandırılması yönünde herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Grevin sonlandırılması için herhangi bir girişimde bulunmadıysanız nedeni nedir? 

6.      Hak temelli sivil toplum örgütleri, barolar, tabip odaları ve ilgili kişi ve kurumların katılımı ile hasta mahpusların sorunlarının çözülebilmesi için İnfaz Kanununda ve TMK’de değişiklik yapılması planlanmakta mıdır?

7.      Son bir yılda Çukurova Bölgesi’nde bulunan Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi, Tarsus T Tipi 1 Nolu, 2 Nolu, 3 Nolu ile Kayseri Bünyan T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu, Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi, Osmaniye T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu cezaevlerinde inceleme yapmak amacıyla bağımsız heyetler inceleme başvurusunda bulunmuş mudur? Bağımsız heyetlerin inceleme taleplerinin sonucu nedir? 

8.      Son beş yılda Çukurova Bölgesi’nde bulunan Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi, Tarsus T Tipi 1 Nolu, 2 Nolu, 3 Nolu ile Kayseri Bünyan T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu, Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi, Osmaniye T Tipi 1 Nolu ve 2 Nolu cezaevlerinde idare ve personelin keyfi ve hukuksuz yaklaşımlarına ilişkin Bakanlığınıza intikal etmiş başvuru sayısı kaçtır? İlgili şikayetler kapsamında haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan infaz memuru sayısı kaçtır? Bunların kaçı cezasızlıkla sonuçlanmıştır?

9.      Öğrencilerin çalıştırıldıkları işyerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimler nasıl sağlanmaktadır?

Editör: Haber Merkezi