ÇHD’nin 50. Kuruluş Yıldönümünde Ercüment Akdeniz ‘Göç ve Kullan-At Emeği’ Sunumu Yaptı
ÇHD'nin kuruluşunun 50. yılı kapsamında gerçekleştirilen ‘Göç ve Kullan-At Emeği’ söyleşisi Hukukçular Derneğinde gerçekleştirildi.
Kuruluşunun 50.yılı kapsamında gerçekleştirilen söyleşi, açılış konuşması ve ÇHD tarihini anlatan video gösterimi sonrasında Ercüment Akdeniz’in Göç ve Kullan-At Emeği sunumuyla devam etti.
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerloğlu’nun da katılarak katkı sunduğu söyleşide çok sayıda dinleyici de konuyla ilgili düşüncelerini aktardı.
Ercüment Akdeniz’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, Türkiye'deki sığınmacıların sorunları tüm detaylarıyla masaya yatırldı.
ERCÜMENT AKDENİZ TARAFINDAN “GÖÇ VE KULLAN AT EMEKÇİLERİ” BAŞLIKLI SUNUMDA ŞU BAŞLIKLAR ELE ALINDI;
1739-1748 İngiliz-İspanyol savaşında “Hulk” gemilerinden bugüne yani 2023 - İngiltere Manş denizinde «yüzen hapishaneler» meselelerine ilişkin aslında değişen bir şey olmadığı ifade edildi.
Akdeniz, dün kölelerin transfer edilme şekliyle bugün mültecilerin transfer durumunu karşılaştırdı.
Ve Akdeniz konuşmasında Adam Hanieh’in, “Göçmen sorunu özünde işçi hakları sorunudur” sözünden yola çıkarak Afgan çoban Halil Uzbek, Suriyeli Mustafa El Recep ve Afgan Vezir M. Nourtani’nin ölümleri üzerinden konuya devam etti.
Ercüment Akdeniz Klasik faşizmden neo faşizme yani 1924 sürecine dönük sunumlarında savaş sonrası ve artan şoven milliyetçiliği, Pandemi’yi (İspanyol gribi), ekonomik buhranı, Irkçılık ve yeni sömürgecilik sürecini, Nasyonal sendika ve faşist partilerin gelişmelerine dikkat çekti.
2024 yılına dönük anlatımında; Büyük savaşa doğru giderken artan şoven milliyetçilik dalgasını, Pandemi (Covid 19) ve Aşı karşıtlığını, Ekonomik kriz ile yapay zeka, ekolojik yıkımın sürece dair yansımalarını, kitlesel göç yabancı düşmanlığı, şavaşla dizayn, milliyetçi sendika, neo faşist parti, yeni türde ırkçılığın etkilerini anlattı. Bunların ışığında göçmenlere yönelik farklı illerde gerçekleşen linç olaylarını aktardı.
ERTERNASYONAL’DE GÖÇMEN TARTIŞMASI
Amsterdam Kongresi (1904), Stuttgart Kongresi (1907) ve yansımlarına karşın, devrimci çizginin nasıl olması gerektiği buna karşın sağ reformist çizginin durumunu aktardı.
Ercüment Akdeniz, “Saya grevi ne gösterdi?” sorusu ışığında ise,
“2015: İzmir’de saya işçileri yürüdü: «Suriyeli işçi istemiyoruz.” ve 2017 / 2019: İzmir dahil 16 büyük kentte 50 bin sayacı greve gitti: «Bizler kardeşiz, talebimiz ortak. Parça başı ücreti arttırın» konularına dikkat çekerken emek sömürüsünde ki gerçekliğe işaret etti.
Son zamanlarda yaşanan Filistin ve Ukrayna göçlerine de değinen Akdeniz, Ukrayna göçü sırasında 10 milyon kişinin yerinden edildiğini yurt dışına giden mülteci sayısının ise 6,4 milyon olduğunu ifade etti.
Ercüment Akdeniz, Türkiye’den göçünde küçümsenmeyecek düzeyde olduğunu, Meksika ve Kanada sınırında ‘yakalanan’ ve gözaltına alınan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısının 55.808 olduğunu ve 15.151 göçmeninde tutuklu olduğunu belirtti.
ABD seçimlerine de değinen Akdeniz Trump’ın seçim başarısında göçmenlerin, beyaz ve siyah işçilerin Hispanik (Meksika ve Orta Amerika'daki bazı Latin Amerika ülkeleri halklarına ABD'de verilen ad) işçiler, eski ve yeni nesil göçmenlerinde etkili olduğunu söyledi.
AB Yeni Göç ve İltica Paktına da vurgu yapan Akdeniz çıkış yolunu şu başlıklarla sıraladı;
- Kapitalist göç rejimine karşı enternasyonalizm
- Yerli/göçmen işçilerin ortak hak mücadelesi
- Geri Kabul Anlaşması iptal edilsin
- Savaş politikalarına hayır.
- Kürt sorununda demokratik çözüm
- Birarada yaşam için alt yapı sağlansın. Irkçılığa prim yok!
- Yoksullar ve göçmenler lehine yerel yönetim anlayışı
- Bütün ülkelerin işçileri, ezilen halklar ve göçmenler birleşin!