CHP Grup Başkanvekili Köksal: AKP’nin Sudan'daki vizyon projesi hiç üretim yapılmadan sona erdi
CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Sudan'da 10 yıl önce başlattığı "tarım yapma macerası"nın "hiç üretim yapılmadan" “tek tohum atılmadan” sona erdiğini söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile tasfiye edildiği açıklanan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklığı olan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin akıbetine ilişkin Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.
“SUDAN’DA TARIM VİZYON İŞİDİR” DEMİŞLERDİ..!
CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde iktidarın “Sudan’da yatırım yapmak vizyon işidir” sözlerini hatırlatarak, “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklığı olan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin tasfiyesi hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 22’nci ve 38’inci maddeleri ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir. Türkiye’deki tarım alanlarını küçülürken, çiftçi vergiye ve sermayeye ezdirilirken, tarım arazileri imara açılırken Sudan’da tarımsal üretim yapmak üzere 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisi kiralayacağız denildi. 2015 yılında Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, Sudan ile ortak kuruldu. Yapmayın dedik, itiraz ettik. Sudan’da tarım yapmak vizyon işidir diye üste çıkmaya çalıştılar, özel sektöre tarımda Sudan’a yatırım diye çağrılar yaptılar. Geçtiğimiz hafta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Sudan ile Türkiye arasında kurulan ortak şirket tasfiye edildi.” şeklinde konuştu.
KÖKSAL, TÜM ÇİFTÇİLER ADINA SORDU
Köksal, Türkiye’deki tüm çiftçiler adına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya önergesinde şu soruları yöneltti:
“Tasfiye edilen Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin toplam sermayesi nedir? Tasfiye sebebi nedir? Şirketin yönetim kurulunda kimler vardır? Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin kuruluşundan bu yana yönetiminde kimler yer almıştır ve huzur hakkı payı olarak ne ücret almışlardır? Şirketin ülkemizin üretimine katkısı nedir? Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketinin Sudan’da ürettiği ürünler ülkemize girmiş midir? Girdi ise vergilerden muaf tutulmuş mudur? Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketine ait Sudan’da kaç dönüm tarım arazisi vardır ve bu arazilerin akıbeti ne olacaktır? Bugüne kadar Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi için Türkiye Cumhuriyeti hangi kaynaktan ne kadar para harcamıştır?”