Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. Başvuruda, kanunun eğitim sistemine zarar verdiği ve anayasal ilkelere aykırı düzenlemeler içerdiği ifade edildi.

"Kararlar Hızla Alınmalı"

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM'nin hızlı karar almasının önemine dikkat çekerek, “Bazı kararlar 5-6 ay sonra Resmi Gazete’de yayımlanıyor. Bu durum kamu vicdanını zedeliyor” dedi. CHP’nin bugüne kadar 39 yasa ve kararname için AYM’ye başvurduğunu hatırlatan Günaydın, yasaların Anayasa’ya uygunluğunun sık sık sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Ayhan Barut sordu, Bakan Uraloğlu sustu Ayhan Barut sordu, Bakan Uraloğlu sustu

"Kanun Eğitim Sistemimizi İyileştirmiyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, kanunun iptali için sundukları gerekçeleri şöyle sıraladı:

  • Öğretmenlerin okul dışı imkânlarının belirsizliği,
  • Sözleşmeli öğretmenlerde liyakate aykırı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması,
  • Hazırlık eğitimindeki ölçütlerin somut olmaması,
  • Aday öğretmen yetiştirme programının içeriğinin belirsizliği.

Özçağdaş, kanunun 1,2 milyon öğretmeni, 1 milyon atanmayan öğretmeni ve 19 milyon öğrenciyi doğrudan etkilediğini belirtti. Ayrıca, yoksulluk sınırının altında maaş alan öğretmenlerin sorunlarına çözüm sunulmadığını dile getirdi.

Geg7 Nce W Q A A D Bai

Eğitim Camiasının Gözü AYM’de

CHP’nin talebi doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi’nin inceleme sürecinin nasıl ilerleyeceği eğitim camiası tarafından yakından takip ediliyor. Kanunun iptal edilmesi halinde öğretmenler ve öğrenciler için yeni düzenlemeler yapılması gündeme gelebilir.

Editör: Haber Merkezi