Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Haksızlıklara Karşı Mücadele Etmeye Devam Edeceğim” Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Haksızlıklara Karşı Mücadele Etmeye Devam Edeceğim”

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı Bütçesi hakkında yaptığı konuşmada sözlerine; “Eski Tekirdağ Valimiz, şimdi İçişleri Bakanısınız, Tekirdağ'ımıza bilgi paylaşımı için geliyor ama sadece 3 AKP'li vekil, Cumhur İttifakı'nın il ve ilçe başkanları ve 2 AKP belediye başkanını davet ederek bilgilendirme toplantısı yapıyorsunuz. Cumhuriyet Halk Partili büyükşehir ve 9 ilçe belediye başkanını neden davet etmiyorsunuz Sayın Bakan?  Şehrin seçilmiş 5 milletvekilinin bu toplantıda bulunma hakkı yok mudur sizce?  Bizim de muhakkak sizlere söyleyecek bir şeylerimiz vardır.” diyerek başladı.

Yontar, “Suriyeli sığınma krizi AKP'nin yanlış dış politikası ve Suriye'nin iç işlerine karışması sonucu 2011 yılından itibaren derinleşti ve büyük bir insanlık dramına dönüştü. Türkiye 3-5 kuruş almak için bugün dünyada kaydı bile yapılamayan en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda.  Sunumunuzda açıkladığınız verilere göre Türkiye'deki kayıtlı yabancı sayısı toplam 4 milyon 174 bin 706 kişi. Siz bu verilere inanıyor musunuz? Bunu ikiyle çarpsak demek ki yaklaşık 8,5 milyon yabancı ülkemizde bulunuyor. Bu durum demografik ve ekonomik açıdan ülkemizin üzerinde çok büyük bir yük.” diyerek yaşanan göç sorunu ve sığınmacı krizi ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Yontar konuşmasının devamında, “Tekirdağ ilimizde de çok yoğun olmasa da sığınmacı sorunu bulunmakta. Sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik uygulamalar nedeniyle kendi vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimi zorlaşmıştır. Özellikle geçici koruma statüsündeki sığınmacıların olduğu tüm illerde vatandaşlarımız başta konut, iş gücü piyasası, eğitim, sağlık, güvenlik gibi konularda ciddi sorunlar yaşamaya başlamıştır. Tekirdağ'da bulunan sığınmacı sayısı kaçtır?  Tekirdağ'da 2011 yılından günümüze kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen sığınmacı sayısı kaç? Tekirdağ'da herhangi bir suça karışma ya da diğer nedenlerden dolayı sınır dışı edilen sığınmacı sayısı nedir? Tekirdağ'da yabancılara satılan konut sayısı nedir?  Yabancılara satılan konut sayısının ilçeler bazında dağılımı nedir?  Tekirdağ'da satılan bu konutları daha çok hangi ülke vatandaşları satın almıştır?  Tekirdağ'dan konut alımı karşılığında vatandaşlık verilen yabancı sayısı kaçtır? Bu sorulara cevap bekliyorum Sayın Bakan çünkü muhalefet vekillerinin soru önergelerine ne Göç İdaresi ne de İçişleri Bakanlığı cevap vermemekte.” diyerek Tekirdağ ili özelinde göçün yaratmış olduğu sıkıntıları dile getirerek bakana konu hakkında sorularını iletti.

Yontar; “Son zamanlarda yasa dışı bahis ve sanal kumar ülkemiz ve gençlerimiz için çok büyük bir sorun olmaya başlamış ve birçok kişi kumar borcu yüzünden intiharın eşiğine gelmiş veya intihar etmiştir. Ülkemizde kumar oynatmak ya da kumar oyunlarına ortam sağlamak kanunen yasak olmasına rağmen gelişen teknolojiyle artık kumarhaneler gençlerimizin cep telefonlarına kadar girmiştir. Hükûmetin bu konuda derhâl üstüne düşeni yapması ve gençlerimizi sanal kumarın esiri olmaktan kurtarması gerekmektedir.” dedi.

Yontar ayrıca Bakan Yerlikaya’nın sunumunda anlattığı konulara değinerek; “Sunumunuzda ‘Ruhsatsız silah temin edenleri ve silah kaçakçılarını mercek altına aldık, 90.317 silah ele geçirdik.’ diyorsunuz. Ya yakalayamadığımız silahlar?  Ülkemizde özellikle son yıllarda bireysel silahlanma konusunda ciddi artışlar yaşanmaktadır. Ruhsatsız silahlarla ilgili olarak herhangi bir resmî kurum tarafından kamuoyuna bilgi verilmediği için elimizde bir veri veya istatistik bulunmamakta olup yaklaşık 20 milyon ruhsatsız silah olduğu belirtiliyor. Ülkemizde kaç kişide silah bulundurma, kaç kişide silah taşıma ruhsatı vardır? Özellikle son yıllarda ruhsatsız silah satışlarının patlama yapması konusunda bakanlık tarafından nasıl bir önlem alınması düşünülmektedir?” dedi ve konuşmasına devam etti.

Milletvekili Yontar, komisyon toplantısında; “Son bir yıldır Tekirdağ intihar, silahla öldürme, gasp, uyuşturucu ve taciz olaylarıyla gündeme gelmekte. Şehirler bazında çalışma yapmanızı talep ediyorum ve Tekirdağ için acilen cevap bekliyorum.  Şehrimde radarlarla trafik cezalarının çok arttığını görüyor ve çok da şikâyetler alıyorum. Yoksa bütçeye bu yolla kaynak yaratmaya mı çalışıyorsunuz?” diyerek Tekirdağ ili özelinde yaşanan toplumsal şiddet vakalarını ve artan trafik cezalarını gündeme taşıdı.

Yontar son olarak; “Yasa dışı uyuşturucu kullanımı ve bununla bağlantılı suçlar dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artmaya devam etmekte, buna başlama yaşı da 13'lere düşmüş bulunmaktadır. Biz her okula tüm gün çalışacak güvenlik görevlisi tahsis edilmesini sizlerden talep ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi