İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan operasyonun ardından halk sokağa döküldü, yurttaşlar ülkenin dört bir tarafındaki kent meydanlarına dökülerek yapılan haksız tutuklamaları günlerdir protesto ediyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yurttaşların eylemlerini gösteren kanallara ise lisans iptali sopasını göstererek özgür basını tehdit etti.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 11 Mart 2025’te kanun teklifi vererek kanal lisans iptali yaptırımının kaldırılmasını istedi. Akay, “Basın özgürlüğüne yapılan açık müdahaleler, kısıtlamalar yurttaşların haber alma hakkı ile doğrudan bağlantılıdır. Yapılan her orantısız müdahale Anayasa'nın ihlali anlamına gelmektedir. RTÜK Başkanı Şahin bağımsız ve tarafsız yayın yapan muhalif kanallara lisans iptalini sopa olarak kullanmaktadır. Basın özgürlüğünü bu garabetten kurtarmak için kanunda ilgili değişikliğin yapılması elzemdir” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan operasyonun ardından halk sokağa döküldü, vatandaş tutuklamaları protesto etmek için Saraçhane başta olmak üzere her ilde bir araya geldi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise vatandaşın eylemlerini gösteren kanalları lisans iptali ile tehdit etti.

ÖZGÜR BASINA “LİSANS İPTALİ” SOPASI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ülkenin dört bir yanındaki eylemleri yayınlayan kanalların yöneticilerini tek tek arayarak "Devlet büyüklerine, soruşturmayı yürüten yargı mensuplarına, emniyet personeli ile kolluk kuvvetlerine hakaret hatta tehditlere varan ifade ve yayınlara yer veren yayıncı kuruluşlarla ilgili uzun süreli yayın durdurma dahil, en nihayetinde lisans iptallerine varabilecek müeyyideler uygulanacağı" uyarısında bulundu.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış’tan Bayram Mesajı:  “Dayanışmayla, umutla, hep birlikte güzel günleri kuracağız” CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış’tan Bayram Mesajı: “Dayanışmayla, umutla, hep birlikte güzel günleri kuracağız”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay 11 Mart 2025 tarihinde TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifiyle kanal lisans iptali yaptırımının kaldırılmasını istedi. Akay, “Basın özgürlüğüne yapılan açık müdahaleler, kısıtlamalar yurttaşların haber alma hakkı ile doğrudan bağlantılıdır. Yapılan her orantısız müdahale Anayasa'nın ihlali anlamına gelmektedir” dedi.

KANUNDAKİ YAPTIRIMLAR HABER ALMA HAKKINI GASP EDİYOR

CHP’li Akay kanun teklifinin gerekçesinde, “Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke içerisinde 158'inci sırada yer alarak, durumun ‘çok vahim’ olduğu ülkeler kategorisinde yer almaya devam etmektedir. Basın özgürlüğüne yapılan açık müdahaleler, kısıtlamalar yurttaşların haber alma hakkı ile doğrudan bağlantılıdır. Yapılan her orantısız müdahale Anayasa'nın ihlali anlamına gelmektedir. Anayasamızda yer alan haber alma hakkının kısıtlamalar olmaksızın sağlanması ve yine temel bir hak olan bilgi edinme hakkının şeffaf, demokratik ve eşitlik esaslarıyla yerine getirilmesi gerekmektedir. 6112 Sayılı Kanun’da yer alan kimi idari yaptırımlar orantısız ve ölçüsüzdür. Bu yaptırımlar haber alma hakkının gasp edilmesine neden olduğu gibi basın özgürlüğünü de ihlal edilmektedir. Kanunda hüküm altına alman lisans iptali yaptırımı bu anlamda mevcut ihlalle orantılı değildir. Yaptırım ve hedeflenen kamu yaran ile ifade ve basın özgürlüğü arasında bulunması gereken makul denge bozulmaktadır. Bu sebeple oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır” ifadesini kullandı.

LİSANS İPTALİNİN RTÜK’ÜN İKİ DUDAĞI ARASINDA OLMASI, ANAYASAL ÖZGÜRLÜKLERİ ASKIDA BIRAKIYOR

Kanun teklifi hakkında konuşan CHP’li Akay, “Basın özgürlüğüne yapılan açık müdahaleler, vatandaşlarımızın haber alma hakkıyla doğrudan bağlantılıdır. Yapılan orantısız müdahalelerde haber alma hakkı ile Anayasa’nın 25, 26, 28 ve 30’uncu maddeleri ihlal edilmektedir. 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun yer alan bazı idari yaptırımlar orantısız ve ölçüsüzdür. Kanunda hüküm altına alınan bu yaptırımlar temel hakların kullanımına doğrudan müdahale niteliğindedir. Özellikle lisans iptali yaptırımı asla orantılı bir ceza değildir. Yaptırım ve hedeflenen kamu yararı ile ifade ve basın özgürlüğü arasında bulunması gereken makul denge bozulmaktadır. Bundan dolayı, televizyon kanallarının lisans iptalinin RTÜK’ün iki dudağı arasında olması Anayasa’da belirtilen özgürlükleri askıda bırakmaktır. RTÜK bu durumu Sözcü TV, Halk TV ve TELE 1 gibi bağımsız ve tarafsız yayın yapan muhalif kanallara sopa olarak kullanmaktadır. Basın özgürlüğünü bu garabetten kurtarmak için kanunda ilgili değişikliğin yapılması elzemdir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi