Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Manavgat Oymapınar Baraj gölüne yapılması planlanan yüzer Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için verdiği soru önergesi sonrasında açıklamalarda bulunan Coşar, projenin doğal yaşam, su varlığı ve sosyal hayat üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açacağına dikkat çekti.

Halkın Talepleri Görmezden Gelinemez

Coşar, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Oymapınar/Iğrışlar, Oymapınar/Seki, Karavca ve Güzelyalı Mahalleleri Mevkii’nde bulunan Oymapınar Barajı’na kurulması planlanan 48 MWm/48 MWe kurulu güçteki hidroelektrik santrali baraj gölünde, toplamda 32 hektarlık bir alan yüzer güneş panelleri ile kaplanacaktır. Bölge halkı, bu projeden kaygılı ve yüzer GES yapılmasını istemiyor. Halkın talepleri dikkate alınmalı ve bu projeden vazgeçilmelidir.”

Çevresel Etkiler Üzerine Kaygılar

“Yüzer GES projesinin inşaat ve işletme aşamasında kullanılan malzemelerin çevreye vereceği zararlar hakkında tatmin edici bir açıklama yok” diyen Coşar, “Antalya ve Manavgat için kritik bir su kaynağı olan Oymapınar Barajı, içme ve sulama suyu ihtiyacının yanı sıra balıkçılık ve turizm için de kullanılmaktadır. Projede kullanılacak malzemelerden kaynaklanacak kimyasal ve plastik atıklar, su kaynağında ciddi tahribata yol açacaktır. Ormanlar gibi su kaynaklarının korunması devletin asli görevlerindendir. Ancak AKP, çevre ve doğayı yok saymaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Soru Önergesi ile Bakanlığa İletilen Sorular

Coşar, Bakan Kurum’a yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:

CHP'li Ayhan Barut'tan Yangın Tepkisi: "Acıların Sorumlusu AKP İktidarıdır" CHP'li Ayhan Barut'tan Yangın Tepkisi: "Acıların Sorumlusu AKP İktidarıdır"
  1. Manavgat Oymapınar HES barajına yapılmak istenen yüzer GES’in doğal yaşama, çevreye ve insan yaşamına zararları bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise bu verilerin sonuçları nedir?
  2. Yüzer GES’in yapımı ve işletmesi sırasında kullanılacak materyallerin baraj suyunda oluşturacağı kirliliğe dair bilimsel araştırmalar var mıdır? Varsa nedir?
  3. Yüzer GES’in bölgedeki turizm ve balıkçılık faaliyetlerine etkisi ne olacaktır?
  4. Yüzer GES’in içme ve sulama suyunda neden olacağı kirliliğe dair bir araştırma yapılmış mıdır?
  5. Bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları, yüzer GES projesini istememektedir; bu görüşler dikkate alınacak mıdır?
  6. Ekosistemi, doğal canlı yaşamını, turizmi ve tarımsal sulama açısından bu alanda yüzer GES yapılmasında neden ısrar edilmektedir?

Coşar, projenin yalnızca çevreyi değil, bölge halkının yaşamını da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, iktidarın halkın taleplerini göz ardı etmemesi gerektiğini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi