Özgür Özel’den Net Mesaj: "Partimi İktidar Yapmazsam Ertesi Gün İstifa Ederim" Özgür Özel’den Net Mesaj: "Partimi İktidar Yapmazsam Ertesi Gün İstifa Ederim"

CHP’li Bakırlıoğlu: “Sayın Şimşek ne bizi ne kendini kandırmasın. Bu nasıl bu nasıl enflasyonla mücadele? “

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu açıklanan enflasyon verileri değerlendirdi. Merkez Bankası’nın yıl sonu beklentisini tutturabilmesi için yıl sonuna kadarki aylarda aylık enflasyonun yüzde 1 olarak gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Bakırlıoğlu “İzledikleri ekonomi politikasında hedefleri dar gelirlinin refahı olmadığı için günün sonunda karşımıza çıkan tablo maalesef bu oluyor. Sayın Şimşek, ‘dezenflasyon süreci başladı’ diyor ama rakamlar aksini söylüyor. Sayın Bakan ne bizi ne kendini kandırmasın” dedi.

Bugün açıklanan rakamların, enflasyonun en ağır olarak hissedilen 2022’den çok da farklı olmadığını ifade eden Bakırlıoğlu şöyle konuştu: ”Bugün açıklanan rakamlara bakılınca; eylül ayının aylık enflasyon verisi; yıllık enflasyonun en yüksek olarak görüldüğü 2022’nin Eylül neredeyse aynı seviyede. Eylül 2022’de aylık enflasyon yüzde 3.08’di, aynı ay için bugün açıklanan rakam ise yüzde 2.97. Şimdi rakamlar ortadayken burada nasıl enflasyonla mücadele var diyebiliriz? Nasıl bir dezenflasyon süreci olduğundan söz edebiliriz? Diğer ülkelerin ‘yıllık enflasyon’ verilerini incelediğimizde Almanya yüzde 1.8, Yunanistan yüzde 3.0, İspanya yüzde 1.7 ve Fransa yüzde 1.5 olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin sadece 2024 Eylül aylık enflasyon rakamı olan 2.97; Fransa’nın yıllık enflasyonun 2 katı.  Bugünlerin geleceğini ‘Nas var’ diyerek faizi yüzde 9’a indirdiklerinde söyledik. OVP’ye göre 2024 yılı hedefi olan yüzde 41’in tutturulabilmesi için kalan aylarda, aylık enflasyonun yüzde 1 olarak gerçekleşmesi gerekiyor.  İktidar, enflasyonu düşürmek için uzun süredir kemer sıkmak zorunda bıraktığı emekliyi, çiftçiyi, sabit gelirliyi düşüremediği enflasyonun altında ezdiriyor. Kışın geldiğini ve yükselecek olan doğalgaz, elektrik faturalarının da etkisi düşünülürse bu aylık enflasyon rakamına ulaşılması imkansız. Zaten son on yıllık veriler incelendiğinde de ekim ayı enflasyon rakamının her zaman eylül ayının üzerinde olduğunu görüyoruz.

Yıllardır ekonomiyi o kadar kötü yönettiler ki hedefleri tutturmak bir yana, hedeflerin yanına bile yaklaşamıyorlar.  Bizim veriler üzerinden yaptığımız hesaplamalara göre en iyimser tabloda yıllık enflasyon yüzde 45 olarak gözüküyor. Bu rakamlara bakarsak yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir kere daha değişmesi gerekiyor. Olan yine kredi kartı, kredi borçları içinde debelenen yurttaşlarımıza; yoksulluktan okulunu bırakmak zorunda olan çocuklarımıza, yurttaşlarımıza oluyor. “

Editör: Haber Merkezi