CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 bütçesi üzerine yaptığı konuşmada ülkenin sanayi sektöründeki çöküşe dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın bütçe sunumunda sanayiden neredeyse hiç bahsetmediğini vurgulayan Bakırlıoğlu, “Sanayi üretiminde düşüş, yapısal sorunlar ve yanlış ekonomi politikalarıyla birleşerek sektörümüzü içinden çıkılamaz bir hale getirmiştir” dedi.

Perihan Koca, Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarının Sorunlarını Meclis Taşıdı. Perihan Koca, Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi Çalışanlarının Sorunlarını Meclis Taşıdı.

"Sanayisizleşme Sürecindeyiz"

Bakırlıoğlu, sanayi üretim endeksindeki düşüşe dikkat çekerek, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının 2002’de %6,2 iken 2024’te %3,4’e gerilediğini belirtti. “Türkiye, henüz gelişmiş bir ekonomi olmadan sanayisizleşme sürecine girmiştir. Bu durum yalnızca ekonomik değil, yapısal sorunların da bir göstergesidir” dedi.

"Yüzde 50 Faizle Üretim ve İhracat Yapmak İmkânsız"

Faiz oranlarının yüksekliğine de değinen Bakırlıoğlu, “Baskılanan talep, döviz kuru, yüksek enflasyon ve ticari faiz oranları, sanayi sektörünü darboğaza sokmuş durumda. Üretim ve ihracat yapmanın neredeyse imkânsız hale geldiği bir dönemdeyiz” ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Bizi Aşağıya Çekiyor"

Küresel İnovasyon Endeksi verilerine atıfta bulunan Bakırlıoğlu, Türkiye’nin eğitim, hukuk ve düzenleyici ortam alanlarında alt sıralarda yer aldığını belirtti. Bakırlıoğlu, “Bizi aşağıya çeken, 22 yılda inşa ettiğiniz eğitim ve hukuk sistemidir. Çözüm ise erken seçim değil, derhal seçimdir” diyerek hükümete yönelik eleştirilerini sürdürdü.

"2053 Hedeflerinden Uzağız"

Türkiye’nin imalat sanayisinde hedeflenen %30’luk paya ulaşmaktan çok uzak olduğunu ifade eden Bakırlıoğlu, “2024’te bu oran %17,9’a geriledi. Hedeflerimiz hayalden öteye geçemiyor. İmalat sanayimizin yapısal dönüşümüne odaklanmak zorundayız” dedi.

Bakırlıoğlu’nun açıklamaları, bütçe görüşmelerinde sanayi politikalarına ilişkin eksiklikleri bir kez daha gündeme taşıdı.

Editör: Haber Merkezi