CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türkiye'deki ekonomik durumu eleştirerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirtmeye başladığı Eylül 2021’de 100 lira olan bir mal ve hizmet sepeti için bugün vatandaşlar TÜİK’e göre bile 448 lira ödemek zorunda" dedi. Başevirgen, Türkiye'nin enflasyonunun Arjantin, Suriye, Güney Sudan, Zimbabve ve Filistin gibi ülkelerle aynı seviyede olduğunu belirtti.

KREDİ BORÇLARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Başevirgen, "Yılbaşından bu yana icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 47 milyar lira artış yaşandı" ifadesini kullandı. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşların kredilere yöneldiğini vurgulayan Başevirgen, "Bireysel kredi ve kredi kartı borçları 3,6 trilyon liraya yaklaştı" dedi.

YOKSULLUK VE YÜKSEK ENFLASYON

CHP'li Bulut: Emekçiyi, açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum eden asgari ücreti kabul etmiyoruz CHP'li Bulut: Emekçiyi, açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum eden asgari ücreti kabul etmiyoruz

TÜİK’in eylüldeki enflasyon verilerini eleştiren Başevirgen, "TÜİK’e göre eylülde enflasyon aylık yüzde 2,97, yıllık ise yüzde 49,38. Ancak bağımsız akademisyenler enflasyonu çok daha yüksek hesaplıyor. Bu durum, milyonlarca kişinin bilinçli bir şekilde yoksullaştırıldığını gösteriyor" dedi.

GIDA ENFLASYONU İLE MÜCADELE

Gıda enflasyonundaki artışa da dikkat çeken Başevirgen, "Türkiye, gıda enflasyonu oranında Avrupa ve OECD ülkeleri arasında birinci sıradadır. Haneler, ulaşılması zorlaşan gıda maddelerine daha az harcama yaparak öğün atlamaya veya kısmen aç kalmaya yöneliyor" şeklinde konuştu.

BORÇ KRİZİ UYARISI

Son olarak, Başevirgen, "Yüksek enflasyon ve faiz oranları, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini zorlaştırıyor. Bu durum yeni bir borç krizine yol açabilir" uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi