CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunların araştırılması amacıyla Saadet Partisi Grubunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu önerge üzerine CHP adına söz aldı. Uzun, Türkiye’nin işçi ölümlerinde Avrupa’da ilk sırada yer almasının utanç verici bir tablo olduğunu ifade etti.

2024'ün En Çok Konuşulan Siyasetçileri Belli Oldu! 2024'ün En Çok Konuşulan Siyasetçileri Belli Oldu!

"Kanun Var Ama Uygulama Yok"

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yeterince uygulanmadığını vurgulayan Uzun, mevzuat eksiklikleri ve denetim yetersizliklerinin işçi ölümlerini artırdığını belirtti. Uzun, “40 milyona yaklaşan iş gücümüzün büyük bölümü iş güvenliğinden, teknolojiden ve denetimden uzak koşullarda çalışıyor. Bu nedenle her yıl binlerce ocağa ateş düşerken, birçok emekçimiz meslek hastalığına yakalanıyor. Bu sadece işçileri değil, toplumun tamamını etkiliyor” dedi.

"Bu Bir İş Kazası Değil, İş Cinayeti"

Cumhur Uzun, yaşanan işçi ölümlerinin “iş kazası” olarak adlandırılmasının çözüm üretmekten kaçınmak anlamına geldiğini ifade etti. Uzun, “Son yıllarda binlerce emekçimizi iş cinayetlerine kurban verdik. Bu durum, kaybettiğimiz işçilerin anısına saygısızlık olduğu gibi, sorumluluk almakla yükümlü olanların da çözümden uzaklaşmasına neden oluyor” dedi.

"878 İşçi Hayatını Kaybetti"

2024 yılının ilk altı ayında, aralarında çocuk işçilerin de bulunduğu en az 878 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Uzun, bu kayıpların önlenebilir olduğunu söyledi. 72 ve 79 yaşındaki emekli işçilerin inşaattan düşerek ölmesinin çarpıcı bir örnek olduğunu belirten Uzun, "Bakanlıklar suçu birbirine atıyor, sorumlular bulunamıyor. İliç faciası, Soma, Bartın… Saymakla bitmeyen acılarla karşı karşıyayız" diye konuştu.

"Önlem Alınmazsa Cinayetler Devam Edecek"

Uzun, işçi ölümlerinin son bulması için mevzuat düzenlemelerinin tamamlanması, denetimlerin artırılması ve çalışanların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Her gün birden fazla işçi ölüyor, iki katı sakat kalıyor. Çağımıza uygun çalışma şartlarını sağlamak, bu kahredici sorunu çözmek için üzerimize düşeni yapmak zorundayız” dedi.

"Acılar Fıtrat Değil, İhmallerin Sonucu"

Son olarak işçi ölümlerine “fıtrat” diyen anlayışı eleştiren Uzun, "Önlem almadığınız, denetim yapmadığınız için her sektörde trajediler yaşanıyor. Bu cinayetlere son vermek hepimizin görevidir" ifadelerini kullandı.

İşçiler İçin Çağdaş Çalışma Koşulları Talebi

Cumhur Uzun, konuşmasını işçilerin daha güvenli ve insanca çalışma şartlarına kavuşması için somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi