CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş.’de hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na yönelttiği soru önergesinde, kurumda hizmet alımıyla çalışan personelin sayısından kadro ve ücret iyileştirmelerine kadar birçok soruna dikkat çekti. Gürer ayrıca, iktidarın gündeminde olan esnek çalışmanın iş güvencesi ve kıdem tazminatını ortadan kaldıran bir süreç olarak kabul edilemez olduğunu ifade etti.

CHP’Lİ TANAL’DAN ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI:  BİZLER AÇISINDAN UTANÇTIR! CHP’Lİ TANAL’DAN ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ AÇIKLAMASI: BİZLER AÇISINDAN UTANÇTIR!

Gürer’in Soruları ve Bakanın Yanıtları

Gürer’in Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na yönelttiği sorular arasında, TCDD Taşımacılık A.Ş’de hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personel sayısı, kadro ve ücret iyileştirmesi yapılacak mı, lojistik memurlar ve hizmet alımıyla çalıştırılan personel arasındaki farklar gibi konular yer aldı. Bakan Uraloğlu ise yanıtında, “TCDD Taşımacılık A.Ş’de hizmet alımı yoluyla 1.857 personel çalıştırılmaktadır. Lojistik hizmet alımı ile 85 lojistik görevlisi, 95 koruma güvenlik görevlisi, 402 gişe görevlisi ve 155 YHT host ve hostesi çalıştırılmaktadır. Personelin kadroya alınması veya ücretlerinin iyileştirilmesi ile ilgili yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır” dedi.

Bakan ayrıca, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü organizasyon yapısında yapılan değişiklikler hakkında bilgi vererek, yeni iş yerlerinin kurulduğunu ve Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Yönetmeliği’nin bu iş yerlerini de kapsayacak şekilde revize edilmesi için çalışmaların başlatılacağını belirtti. Lojistik memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili yürütülen bir çalışma olmadığını da ekledi.

Gürer’in Eleştirileri

Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun verdiği yanıttan memnun kalmadığını belirterek, “Emekçilerin alın teri ve hakkı söz konusu olduğunda, iktidarın duyarsızlığı ve ilgisizliği kendini göstermektedir. TCDD Taşımacılık A.Ş.’de hizmet alımı yoluyla çalıştırılan emekçilerin kadroya alınması ve ücret iyileştirilmesi konusunda yürütülen bir çalışma yok. Bu durum, çalışanların umudunu kıran ve sorunlarını görmezden gelen bir açıklamadan ibarettir. Eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanması gerekmektedir” dedi.

Esnek Çalışma Eleştirisi

Gürer, esnek çalışma modelinin güvencesizlik anlamına geldiğini ve kıdem tazminatını ortadan kaldıran bir düzenleme olduğunu savundu. “AKP iktidarı döneminde çalışma yaşamı modern köleliğe dönüştü. Esnek çalışma, emekçilerin haklarını gasp eden bir düzenleme olarak kabul edilemez. İş güvencesi ve kıdem tazminatı gibi temel haklar garanti altına alınmadan bu tür düzenlemeler gündeme getirilmemelidir” diye konuştu. Gürer, ayrıca düşük ücret politikalarının ve emekçi haklarının budandığını belirterek, iktidarın bu konuda duyarsız olduğunu ifade etti.

Gürer, yapılması gerekenin, emeklilerin ve asgari ücretlilerin gelirlerinin artırılması için çalışmak olduğunu vurguladı ve iktidarın, emekçilere yönelik hak ihlallerinden kaçınması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi