CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, iktidarın yandaş şirketlere nasıl büyük meblağlar ödediklerini çarpıcı bir örnekle gündeme taşıdı. Karasu, 2021 yılında ihalesi yapılan ve hala bir metre ilerleme kaydedilmeyen Mersin’deki Çeşmeli otoyolunun garanti araç sayısının 45 binden 90 bine çıkarıldığını ve araç başına kilometre geçiş ücretinin 0,05 centten 0,06 cente yükseltildiğini açıkladı. Karasu, bu değişiklikle ilgili olarak, "Bir imza ile 600 milyon Euro’yu şirketin kasasına koydular" diyerek hükümetin yandaş şirketlere sağladığı büyük avantajları eleştirdi.
Mersin, Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesinin yıllardır tamamlanamaması nedeniyle yaz aylarında yoğun trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Nüfusu artan şehirde, normalde 1 saat süren yolculuk 4 saate kadar çıkabiliyor. Bunun yerine otoyolun Çeşmeli’den Taşucu’na kadar uzatılması planlanmıştı. Ancak 2021 yılında, Kolin İnşaat tarafından yapılan ihalede, proje hala başlamadan önce garanti araç sayısı 45 bin, geçiş ücreti ise 0,05 cent olarak belirlenmişti.
Karasu, geçen yıl yapılan sözleşme değişikliğiyle bu rakamların artırıldığını belirtti: "Garanti araç sayısını 45 binden 90 bine, geçiş ücretini 0,05 centten 0,06 cente çıkardılar. Yani bir kalemde 600 milyon Euro’yu 1 milyar 200 milyon Euro’ya çıkardılar."
Bu değişikliklerin, ihaleye tek bir firmanın girmesini sağladığını ve kamu kaynaklarının yandaş şirketlere aktarılmasına zemin hazırladığını belirten Karasu, “İhaledeki yarışma şartları değiştirildi. Bu değişiklik ihaleden önce yapılmış olsaydı, başka firmalar da katılırdı ve devletin kaynakları bu şekilde harcanmazdı” dedi.
Karasu ayrıca, hazırladığı soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yöneltilen sorular arasında, sözleşme değişikliklerinin gerekçeleri ve kamu zararı hakkında detaylı açıklamalar isteniyor.