ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, deprem sonrası konut tesliminde büyük bir karmaşa yaşandığını, buna rağmen Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) lüks konut yapımına hızla devam ettiğini belirterek iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Dr. Şevkin, iktidarın “deprem konutları” konusundaki açıklamalarının birbiriyle çeliştiğini ve toplanan 100 milyar liralık deprem vergisiyle mağdur vatandaşlara konut yapılabileceğini vurguladı.

"İktidarın açıklamaları birbiriyle çelişiyor"

Dr. Şevkin, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 350 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplamda 650 bin konut yapılacağını açıkladığını hatırlattı. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un son açıklamasının bu sözlerle çeliştiğini belirten Şevkin, "Kurum, 11 ilde 76 bin konutun teslim edildiğini, yıl sonuna kadar 200 bin konutun tamamlanacağını söyledi. Ancak bugüne kadar kaç konutun teslim edildiği belli değil, TOKİ ise lüks konut yapımına hızla devam ediyor" dedi.

"Depremzedelere konut sağlanmadı"

Adana’da yapımı devam eden deprem konutları ve TOKİ’nin lüks projelerinde incelemelerde bulunan Dr. Şevkin, depremzedelerin hâlâ konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirtti. “1999 depremlerinden sonra toplanan 100 milyar lira değerindeki deprem vergisiyle bu insanlara konut sağlanabilirdi. Ancak bu para depreme dönük olarak kullanılmadı” ifadelerini kullanan Şevkin, vatandaşın yıllardır süren mağduriyetine dikkat çekti.

TMMOB Kocaeli İKK/Kocaeli İSİG Meclisi; Artık Yeter! İşçilerin Hayatı, Sağlığı Patronların Kar Hırsına Kurban Edilemez TMMOB Kocaeli İKK/Kocaeli İSİG Meclisi; Artık Yeter! İşçilerin Hayatı, Sağlığı Patronların Kar Hırsına Kurban Edilemez

Müzeyyen Şevkin Deprem Konutları (2)

"Mülkiyet hakkı gasp ediliyor"

Dr. Şevkin, deprem bölgesindeki bazı arazilerin vatandaşın haberi ve rızası olmadan konut rezerv alanı ilan edildiğini de belirtti. Özellikle Hatay’da afetzedelere kira yardımı vaadiyle mülkiyet haklarından vazgeçmelerinin istendiğini söyleyen Şevkin, “Bu, anayasal bir hak olan mülkiyet hakkının gaspıdır. İnsanlar bir yandan depremle mücadele ederken bir yandan da devletin bu tür uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyor" dedi.

"TOKİ, lüks konut yerine depremzedelere odaklanmalı"

Adana’daki incelemeleri sırasında TOKİ’nin göl manzaralı lüks konut projelerine devam ettiğini gözlemleyen Dr. Şevkin, “Depremzedeler hâlâ konteynerlerde yaşarken, TOKİ’nin önceliği deprem konutlarını hızla tamamlamak olmalı” diye konuştu.

Müzeyyen Şevkin Deprem Konutları (1)

Editör: Haber Merkezi