CHP’Lİ TANAL ŞİKAYET ETMİŞTİ
ENERJİ BAKANLIĞI’NDAN SABİT SAAT UYGULAMASINA “TRUMP’LI SAVUNMA!
Tanal’ın bu başvurusuna karşı savunma yazısı gönderen Bakanlık, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump’ın, ABD’ye kalıcı saat uygulamasını getirmeye hazırlandığını belirterek, Türkiye’deki uygulamanın doğru olduğunu savundu.
2016 yılından bu yana Türkiye’de uygulanan kalıcı yaz saati uygulamasını, “Ombudsmanlık” olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet eden CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, telafisi güç ve imkansız zararlara yol açtığını, vatandaşları mağdur ettiğini belirttiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kararının, hukuka aykırı olduğu yönünde tespitte bulunulmasını talep etmişti.
Tanal’ın başvurusunu değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan belirtilen iddialara ilişkin açıklama istedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar adına Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu tarafından Tanal ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na gönderilen savunma metninde, sabit saat uygulamasının ekonomik ve sosyal açıdan faydalı olduğu iddia edildi.
SABİT SAAT İÇİN “DEPRESYONDAN KORUYOR” SAVUNMASI!
Bakanlık açıklamasında, daha önceleri de basına yansıyan kurum tezleri tekrarlandı. Açıklamada, “analizlerde saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların daha az yaşanacağı ortaya konulduğu ve bu sonuçlar doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçildiği” öne sürüldü.
20 MİLYAR TL TASARRUF İDDİASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu imzalı açıklamada, sabit saat uygulamasının başladığı Ekim 2016 ile Mart 2024 tarihleri arasında yaklaşık 20 milyar TL karşılığı olan 11,252 milyar kWh enerji tasarrufu sağlandığı iddia edildi.
Açıklamanın devamında, meteoroloji mühendisliği, elektrik mühendisliği, psikoloji, sosyoloji ve ekonomi alanlarında çalışmalar yürüten akademisyenler ile uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından hazırlandığı belirtilen raporun “Yönetici Özeti” kısmı aktarıldı.
ÜLKE ÖRNEKLERİ
Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu imzasıyla Tanal ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na gönderilen savunma amaçlı açıklamada, yaz ve kış saati uygulamalarıyla ilgili dünya genelindeki uygulamalara değinildi. Açıklamada, bazı ülkelerin saat değişikliklerini sürdürdüğü, bazı ülkelerin ise bu uygulamadan vazgeçtiği görüldüğü ifade edildi.
Saat değişikliğini uygulayıp vazgeçen ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Çin, Cezayir, Peru, Arjantin, Orta Asya Ülkeleri, Avustralya'nın bir kısmı ile Orta ve Güney Amerika kıtasındaki bazı ülkeler sayılırken, saat değişikliğini hiç uygulamayan ülkeler ise Venezüella, Tayland, Arap yarımadası, Orta Afrika kıtasının bir bölümü, Güney Amerika'nın bazı ülkeleri ve bazı Uzakdoğu ülkeleri olarak sıralandı.
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tek saat uygulamasına geçmeyi planladığının öne sürüldüğü açıklamada, “Avrupa Komisyonu tarafından 2018 yılında Avrupa Parlamentosuna 2018/0332 (COD) sayılı direktif değişikliği teklifi ile sabit saat uygulamasına geçilmesi önerilmiş olmasına karşın korona pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi öne çıkan gelişmeler sebebiyle teklif gündemde yer bulamamıştır. Komisyon, 2018 yılında 4,6 milyon kişi ile yaptığı anket çalışmasında katılımcıların %84'ünün sabit saat uygulamasına geçilmesi taraftarı olduğunu belirtmiş, ayrıca Avrupa Parlamentosu 26 Mart 2019 tarihinde kabul edilen teklif ile üye ülkelere sabit saat uygulamasına geçmeyi tavsiye etmiştir” ifadelerine yer verildi.
BAKANLIK, SABİT SAAT UYGULAMASINI “TRUMP” İLE SAVUNDU!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili açıklamasında, ABD’de 20 Ocak 2025 tarihinde başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump’ın da sabit saat uygulamasına sıcak baktığı savunuldu. Bakanlık açıklamasında, şunlar aktarıldı: “13 Aralık 2024 tarihli haber kaynaklarında ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'ye yaz saati uygulamasına son verilmesi için harekete geçme çağrısında bulunulması hususu konu edilmiştir. Ayrıca haber metinlerinde yılda iki kez yapılan saat değişikliği uygulamasının uyku düzenini bozduğu ve üretkenliği azalttığı, Trump yönetiminin hükümet masraflarını azaltmayı ve verimliliği artırmayı amaçlayan çalışmalara öncelik vereceği ve bu konuda da ilk olarak saat değişikliğinin kaldırılması hususunu ele alacağına dair açıklamalara yer verilmiştir.”