ANKARA- CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken Manihur Özdemir Göktaş’ın sunumunun ardından “Sayın bakanı dikkatle dinledim ve Türkiye’de yaşayıp yaşamadığım konusunda kafa karışıklığı yaşadım. Acaba Türkiye’den mi bahsediyorlar, kuşkuya düştüm. Kendilerinde Avrupa’dan gelmiş olmanın iyimserliği, bende ise Türkiye’de yaşıyor olmanın karamsarlığı, bu ikilem arasında gidip geldim” diyerek açıklamalarda bulundu. Elçi, “içtenlikle dile getirmek isterim ki Türkiye’nin cennet tabloya dönüşmesini en az kendileri kadar istediğimi belirtmek isterim”, dedi.

Elçi bütçe aşamasına cinsiyet eşitsizliği perspektifiyle bakılması gerektiğini ifade ederek Bakan Manihur Özdemir Göktaş’a “toplumsal cinsiyete dayalı gelişme endeksinde dünyanın neresindeyiz” diye sordu. HPV aşısının ücretsiz sunulması, kadınların çalışma hayatına aktif katılımını destekleyecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kadın İki Vardiyalı Bir Çalışma Hayatında Mıdır?

 

Cem Avşar, Alevi ve Bektaşi Başkanlığına yönelik eleştirileri Meclis’e Taşıdı Cem Avşar, Alevi ve Bektaşi Başkanlığına yönelik eleştirileri Meclis’e Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde aile içi hizmetlerin kadının görevi olarak algılandığını belirterek şu soruları sordu: “Çalışmak isteyen ama küçük çocuğu olan bir kadın çalışma hayatına nasıl dahil olabilir? Çalışan bir anne, çocuk bakım hizmetini bütünüyle babayla paylaşmakta mıdır yoksa kadın iki vardiyalı bir çalışma hayatında mıdır? Ev içi hizmetlerin salt kadının sorumluluğu olarak algılanmasından vazgeçilmedikçe kadının çalışma hayatına girmesi ona kendini gerçekleştirme fırsatı sunar mı?

Kreşlere Yer Garantisi Verilmeli

Elçi, çocuklara erken yaşlardan itibaren kamu tarafından finanse edilen kreşlerde yer garantisi verilmesi gerektiğini, bunun evrensel bir hak olduğunu belirtti. Bu kapsamda yapılması gerekenin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından protokol imzalanarak Organize Sanayi Bölgelerinde kreşlerin kurulması için geliştirilen “Annemin İşi Benim Geleceğim Projesi”nde olduğu gibi sadece organize sanayi bölgelerinde değil, ülkenin tamamında kreşlerin açılması gerektiğini ifade etti. 

Kadın Hijyen Ürünlerinden Alınan Vergi Sıfıra İndirilmeli

Elçi, ayrıca kadın hijyen ürünlerinden alınan ve güncel oranı yüzde 10 olan vergilerin sıfıra indirilmesi hatta bu ürünlerin ücretsiz sunulması gerektiğini belirtti. Elçi, ürünlerin güncel fiyatlarında enflasyon ve kur artışlarıyla yaşanan artışların, özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan, düzenli geliri olmayan kadınların günlük yaşama dahil olmasını güçleştirdiğini, kadınların bu ürünlerin yerine t-shirt, hasta bezi gibi ürünler kullanmasının ciddi bir sağlık riski yarattığını, ürünlere erişime olmayan kız çocuklarının regl günlerinde okula gitmemeyi tercih ettiğini söyledi.

HPV Aşısı Ücretsiz Olmalı

Son olarak Elçi, rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının akıbetiyle ilgili konuştu. HPV virüsünün şu anda çok yaygın olduğunu belirterek “yıllardır bu konuda verilen sözler tutulmadığı gibi, aşı fiyatları kur artışlarından ve enflasyondan etkileniyor. Aşının güncel fiyatı 2575 TL. Unutmadan, aşının 3 doz olarak uygulanması gerekiyor” dedi.

Elçi sözlerini, şu ifadelerle tamamladı; “yapılması gerekenler, devlet olmanın bir gereği ve devletin yükümlülüğü. Ben değil, Anayasa böyle söylüyor. Anayasa’nın 2. Maddesi “sosyal bir hukuk devleti” olduğumuzu söylüyor, 10. Maddesinin 2. Fıkrası “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” diyor, yine 41. maddenin 2. Fıkrası “Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar” diyor ve az önce belirttiğim 42. Madde kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağını söylüyor”.

Editör: Haber Merkezi