BM Genel Sekreteri António Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, Dünya'nın hayati belirtilerinin başarısız olduğunu ve gezegenin çökmesini ve yanmasını önlemek için "işbirliğine ve siyasi iradeye ihtiyacımız var" dedi ve COP28 için Dubai'de toplanan dünya liderlerine gerçek küresel iklim liderliği göstermeleri konusunda meydan okudu.
BM şefi, Dubai'nin ikonik Expo Şehri'ndeki Al Waha Tiyatrosu'nda önümüzdeki iki gün boyunca dünya liderleri ile Devlet ve Hükümet Başkanlarının merkez sahneye çıkacağı Küresel İklim Eylemi Zirvesi'nin üst düzey açılışında coşkulu çağrısını yaptı .
“İnsanlığın kaderinin dengede olduğu” uyarısında bulunan Genel Sekreter, dünya liderlerinin iklim felaketini sona erdirmek için hemen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
"Bu, yalnızca siz küresel liderlerin iyileştirebileceği bir hastalıktır" diyerek, liderlere dünyanın fosil yakıtlara bağımlılığını sona erdirmeye ve iklim adaleti konusunda uzun süredir vadesi geçmiş olan sözleri yerine getirmeye çağrıda bulundu.
Bay Guterres ayrıca, Perşembe günü COP28'in açılış gününde delegelerin dünyanın en savunmasız ülkelerinin iklim felaketinin yıkıcı etkilerini ödemelerine yardımcı olacak bir kayıp ve hasar fonunun operasyonel hale getirilmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından elde edilen atılımı da memnuniyetle karşıladı.
Yerli halklar iklim değişikliğinin etkileri konusunda ön saflarda yer alıyor ve onların temsilcileri COP28'de oldukça aktif ve sesini duyuruyor.
Cuma günü erken saatlerde BM Haberleri , iklim politikasını yerli bilgilerle bilgilendirmek için çalıştığını söyleyen Jacob Johns'a rastladı.
Hopi ve Akimel O'odham'ın üyelerinden Bay Johns, "Sağlıklı, yaşanabilir bir gelecekle dayanışma içinde yaşamak için konferansa katılanların ve müzakere ekiplerinin kalplerini ve zihinlerini değiştirmek için buradayız" dedi.
“Gerçek iklim eylemini görmek istiyoruz... Finansmanın iklim adaletine ve kayıp ve zarar fonuna gittiğini görmek istiyoruz. Tüm bu fonların, yaklaşmakta olan iklim çöküşü, toprak kaybı ve aşırı hava olayları nedeniyle acı çeken yerli halkın kullanımına sunulmasını istiyoruz” dedi.
Krizde birleşmiş
Eylem Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Genel Sekreter, Antarktika ve Nepal'e yaptığı son gezileri hatırlatarak , buz ve buzulların erimesinin boyutuna ve boyutuna ilk elden nasıl tanık olduğuna dikkat çekti.
Bay Guterres, "Bu iki nokta birbirinden çok uzakta ama krizde birleşiyor" dedi.
Ancak bunun, iklimimize diz çöktüren hastalığın yalnızca bir belirtisi olduğu konusunda uyardı.
Devam eden iklim kaosuna ilişkin endişe verici bir tablo çizen BM şefi, küresel ısınmanın bütçeleri zorladığını, gıda fiyatlarını şişirdiğini, enerji piyasalarını alt üst ettiğini ve yaşam maliyeti krizini beslediğini söyledi.
" Paris Anlaşması'nın hedeflerinden kilometrelerce uzaktayız ve 1,5 derecelik sınır için gece yarısına dakikalar kaldı."
Artık kaybedecek zaman yok
Sayın Guterres, Dubai konferansının başarısının, dünyanın küresel ısınmayı durdurma konusunda ilerlemeyi ilk kez değerlendireceği ' Küresel Durum Değerlendirmesi ' olarak adlandırılan sonuca bağlı olacağını vurguladı. sıcaklık, finans ve adaptasyon hedefleri.
Stok sayımının, hasta gezegenimiz için üç temel alanda güvenilir bir tedavi önermesi gerektiğinin altını çizdi.
-
Birincisi, mevcut politikaların bizi dünyayı kavuran üç derecelik sıcaklık artışına sürüklemesi nedeniyle emisyonlarda ciddi bir azalma.
"Ülkeleri, gelişmiş ülkelerde 2040'a, gelişmekte olan ekonomilerde ise 2050'ye mümkün olduğunca yaklaşmak için net sıfır zaman çizelgelerini hızlandırmaya çağırıyorum."
-
İkincisi , yanan bir gezegen fosil yakıtlardan oluşan bir yangın hortumuyla kurtarılamayacağından, yenilenebilir enerjiye adil ve hakkaniyetli bir geçişe doğru hızlanma.
“1,5 derece sınırı ancak sonunda tüm fosil yakıtları yakmayı bırakırsak mümkün olabilir. Azaltmayın. Azaltmak değil. Aşamalı olarak - 1,5 dereceyle uyumlu net bir zaman dilimiyle."
- Üçüncüsü , eşitsiz ve bölünmüş bir dünyada iklim adaleti konusunda uzun süredir vadesi geçmiş olan vaadin yerine getirilmesi; uyum, kayıp ve zarar da dahil olmak üzere finansmanda bir artış.
Gelişmiş ülkeleri, uyum finansmanını 2025 yılına kadar ikiye katlayarak yılda 40 milyar dolara çıkarmaya çağırdı ve gelişmekte olan ülkelere yönelik 100 milyar dolarlık mali destek vaadini nasıl yerine getirmeyi planladıklarına dair ayrıntılı bilgi verdi.
Tweet URL'si
'Önce insan stratejisi'
BM Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis, "Gelişmekte olan küçük bir Ada Devletinin vatandaşı olarak, mevcut gidişatımızda bu adaların ve temsil ettikleri kültür ve tarih zenginliğinin yakın zamanda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun kesinlikle farkındayım" dedi. Trinidad ve Tobagolu, hızla ilerleyen deniz seviyesi yükselişinin tehdidi altında.
"Üç derecelik bir dünya bilim kurgu değil, üzerinde bulunduğumuz yol" dedi ve mevcut eğilimlerin devam etmesi durumunda dünyanın sanayi öncesi döneme göre üç derecelik bir sıcaklık artışıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret etti. Paris'te belirlenen 1,5 derece hedefinin üzerinde.
İklim uyumu için "sürdürülebilir enerji sistemlerine adil geçiş" ve "daha erişilebilir, daha kullanılabilir" finansman ihtiyacına odaklandı.
Tüm ülkelerin kendi ulusal bağlamlarında benzersiz krizlerle uğraştıklarını hatırlatan Meclis Başkanı Francis, delegasyonları COP28'deki tartışmalarınızda bu deneyimlerden yararlanmaya çağırdı.
“Sizden diğer katılımcılara yol gösterecek, riskleri önceden tahmin eden, yatırımları önceliklendiren ve uyarlanabilir iklim hareketliliğini mümkün kılan yerel, ulusal ve bölgesel politikaları ve politika çerçevelerini yeniden tasarlamalarına yardımcı olacak entegre ve eylem odaklı çözümler önermenizi rica ediyorum; Önce insan stratejisini benimserken.”
Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nin açılış töreninde, hayatta kalmaları iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında olan yerli toplulukların temsili de görüldü.
Isabel Prestes da Fonseca, temel faaliyeti Zág olarak bilinen Araucaria ağacı etrafındaki geleneksel bilginin yeniden ağaçlandırılması ve korunması olan, gençlerin liderliğindeki yerli bir kuruluş olan Instituto Zág'ın kurucu ortağı ve çevre direktörüdür.
“Bugün burada yerlilerin seslerini ve çevre krizlerine acil çözüm ihtiyacını temsil ediyorum. Doğa ve biyolojik çeşitlilik için verdiğimiz bu mücadelede bize katılın. Birlikte değişim olabiliriz” dedi.
Bir 'dönüm noktası' daha
Kral III. Charles, sekiz yıl önce Paris'teki dönüm noktası niteliğindeki COP21'in açılışında konuşmaya davet edildiği zamanı hatırladı; burada "uluslar ortak çıkar için farklılıkları bir kenara koyuyordu". "COP28'in yeni bir dönüm noktası olması için tüm kalbimle dua ediyorum" dedi.
Küresel durum değerlendirmelerinin de gösterdiği gibi, iklim hedeflerine yönelik ilerlemenin yolunda gitmemesinden üzüntü duydu ve şu soruyu sordu: "Dünyamızı aslında ne kadar tehlikeli hale getirmeye hazırız?"
Birleşik Krallık adına Zirvede yaptığı konuşmada "Bununla uğraşmak hepimizin işidir" diye ısrar etti.
King Charles, Hindistan ve Pakistan'daki yıkıcı seller ve ABD, Kanada ve Yunanistan'daki şiddetli orman yangınları da dahil olmak üzere iklim değişikliğinin küresel etkisine değindi.
"Doğanın, en büyük dayanağımız olan uyum ve dengeye dayalı eşsiz ekonomisini hızla onarıp yenilemezsek, kendi ekonomimiz ve sürdürülebilirliğimiz tehlikeye girecektir" dedi.