DEM Parti Adana İl Örgütü; Halay kürtlerin özgürlük coşkusu, halay direniş sembolüdür. Demirci Kawa nın torunları Mezopotamya da binlerce yıldır özgürlük halaylarına duruyor. Halayı engellemeye kimsenin gücü yetmez.

Whatsapp Görsel 2024 07 30 Saat 18.35.30 B1598E20

DEM Parti Adana İl Örgütü İnönü Parkında gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "Halay direniştir, halay tarihtir, halay kürdün kimliğidir. Kürt halkını yok sayamazsınız" ifadesi kullanıldı.

İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

Mersin de sahilde halay çeken gençlerin gözaltına alınmasıyla başlayıp sonrasında Siirt, Ağrı ve İstanbul gibi birçok şehirde Kürt çe şarkı eşliğinde halay çeken yurttaşların çalınan müzik parçası ve atıldığı belirtilen slogan içerikleri üzerinden hedef gösterdikleri, gözaltında kötü muamele ile karşılaştıkları ve bazı kişilerin tutuklandıkları yazılı ve görsel basına yansımaktadır.

Kürtler ve Kürt meselesi mevzubahis olduğunda devletin güvenlikçi politikaları ve yargısal tasarruflarının devreye girmesi kabul edilemez. Halay videoları üzerinden gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama furyasının demokratik bir hukuk devletinde yeri yoktur. Mevcut kırılgan toplumsal barışı zayıflatmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen bu tasarruflardan vazgeçilmesi, yargının ise temel hak ve özgürlükleri koruyucu bir tutum olarak sosyal medyanın linç havasına ortak olmaması gerekmektedir.

Düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, ulusal mevzuat ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle hukuki koruma altındadır. Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmek, şarkı içeriğinde yer alan ifadeler ile atılan sloganlar ifade özgürlüğü kapsamında korunmaktadır.

Son bir haftadır oldukça tehlikeli bir algı operasyonunun üretildiğine ve yürütüldüğüne şahitlik ediyoruz. Kürtlerin gündelik ve kültürel yaşam pratiklerinden siyasetine uzanan bir düşmanlık hali normalleştiriliyor. Sosyal medyada birçok hesaptan aynı anda gençlerin giyiminden çektiği halay a kadar neredeyse her fiili durum suça indirgeniyor ve kriminalize ediliyor. Toplumu ayrıştıran bu ırkçılığın siyaset eliyle meşrulaştırılmaya çalışıldığını yakınan takip ediyoruz.

Whatsapp Görsel 2024 07 30 Saat 18.35.25 0454984D

Sokaklardan, düğünlerde, mecliste sosyal medyada ve yaşamın tüm alanlarından sahnelenen faşizmin organizeli gösterisine alkış tutanlar toplumu tehlikeli surlara sürüklüyor. Bu tür provakatif söylem ve eylemlerin maksadının ne olduğu açıktır. Bu durum Kürt halkının kültürüne ve diline savaş açmaktır. Buradan bir kez daha hükümet yetkililerini uyarıyoruz; Kürtlere dönük açık nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vaz geçin kürtlerin günlük yaşam kıyafetleri suç değildir. Zafer işareti suç değildir, halay çekmeleri suç değildir. Ama bunlara dönük Her girişim suç ve aleni ırkçılıktır.

Whatsapp Görsel 2024 07 30 Saat 18.35.23 4Fd0D19A

12 Eylül Faşizmi ile özleşen ve Esat Oktay ı örnek alan siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü biçimde sahip çıkacağız.

HALAYDAN KORKMAYIN

Halay halkların bir arada yaşam sevincidir.

Yasaklar sizi faşizme, halaylar bizi özgürlüğe götürüyor.

TÜİK Verilerine Göre Türkiye'de ortalama Yaşam Süresi 77,3 Yıla Düştü TÜİK Verilerine Göre Türkiye'de ortalama Yaşam Süresi 77,3 Yıla Düştü

Halay kürtlerin özgürlük coşkusu, halay direniş sembolüdür. Demirci Kawa nın torunları Mezopotamya da binlerce yıldır özgürlük halaylarına duruyor. Halayı engellemeye kimsenin gücü yetmez.

Halay direniştir, halay tarihtir, halay kürdün kimliğidir. Kürt halkını yok sayamazsınız.

Em Bernadin ve dilane

Whatsapp Görsel 2024 07 30 Saat 18.35.22 93Bcd4E8

Editör: Haber Merkezi