DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, açlık sınırının 19.234 TL, yoksulluk sınırının ise 62.653 TL'ye ulaştığı Türkiye’de, hiper enflasyonun yarattığı ekonomik bölüşüm krizine dikkat çekti. Konukçu, İstanbul’un Esenyurt ilçesinde faaliyet gösteren CarrefourSA market zincirine ait DGR isimli taşeron firmada, düşük ücretler nedeniyle ara zam talebinde bulunan ve ardından işten çıkarılan DGD-SEN üyesi 6 işçi ile ilgili önemli soruları gündeme taşıdı.

DGD-SEN'in örgütlü olduğu depoda, işçiler ara zam talebiyle firma yetkilileriyle görüşme isteğinde bulunmuş ancak bu talep, işyeri temsilcisi 6 işçinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanmıştı. İşten çıkarılan temsilcilerin ardından, depoda çalışan işçiler taleplerini sürdürmek amacıyla eylem başlatmışlardı.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yeni Mezunlarını Uğurladı Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yeni Mezunlarını Uğurladı

Kezban Konukçu, konuyla ilgili olarak şu soruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yöneltti:

  1. İstanbul’un Esenyurt ilçesinde faaliyet gösteren CarrefourSA’ya bağlı DGR isimli taşeron firmada çalışan işçilerin başlatmış oldukları haklı eylemler Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  2. Düşük ücretlere ara zam ve İSİG önlemlerinin alınması amacıyla firma yetkilileriyle görüşme talebinde bulunan 6 DGD-SEN üyesi işyeri temsilcisinin işten atılmaları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  3. DGD-SEN temsilcilerinin Anayasal haklarını kullanmaları nedeniyle işten atılmaları üzerine, işçilerin işlerine iade edilerek mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
  4. CarrefourSA’ya bağlı DGR isimli taşeron firmada çalışıp eylem başlatan işçilerin haklı taleplerinin karşılanması ve haklarının korunması amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir?
  5. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle, Bakanlığınızın Anayasal hakkını kullanan ve hak arayan işçilerin hukuksuz ve keyfi bir şekilde işten atılmalarının önüne geçilmesine yönelik herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?
  6. Türkiye genelinde birçok bölgede çeşitli sebeplerle işçi eylemleri ve grevleri gerçekleşmektedir. Bakanlığınızın bu eylem ve grevlere dair bir açıklaması veya taleplerin karşılanmasına yönelik herhangi bir girişimi olmuş mudur?

Miletvekili Konukçu, işçilerin anayasal haklarını savunmak ve adaletin sağlanması amacıyla bu soruların yanıtlanmasını talep etti. Konu hakkında yapılacak açıklamalar, işçi haklarının korunması ve ülke genelindeki işçi hareketlerinin seyri açısından büyük önem taşımaktadır.

Editör: Haber Merkezi