DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesindeki denetçilerin, denetleme giderlerinin kanunlara aykırı bir şekilde denetlenen firmalar tarafından karşılandığını açıkladı. Oduncu, konuyu Meclis gündemine de taşıdı.

 

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde yaşanan usulsüzleri açıkladı. Müdürlükle ilgili hazırlanan 2023 yılı denetim raporunda yer alan usulsüzlükleri aktaran Oduncu, konuyu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine de taşıdı.

DENETÇİLERİN GİDERLERİNİ, DENETLENEN FİRMALAR KARŞILADI

Oduncu, genel müdürlük denetçilerinin geçici görevlendirmelerinde konaklama giderlerinin denetlenen işletmeler tarafından karşılandığını aktardı. Oduncu, kurum denetçilerinin haberli ve habersiz denetimlerinde, konaklama giderlerinin 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre, genel müdürlük tarafından karşılanması gerekirken, bu giderlerin denetlenen firmalar tarafından karşılanmasının usulsüz olduğunu belirtti.

MEVZUATA AYKIRI 8 MİLYON 428 BİN TL HARCAMA!

Oduncu, ayrıca genel müdürlüğün doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan mal ve hizmet alımlarında da mevzuata aykırı harcamaların yapıldığına dikkat çekti.

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten Kültür Bakanlığı'na Sert Eleştiri: "Bütçe Kullanılmadı, Projeler Destek Bekliyor" DEM Partili Sevilay Çelenk’ten Kültür Bakanlığı'na Sert Eleştiri: "Bütçe Kullanılmadı, Projeler Destek Bekliyor"

Oduncu, verdiği soru önergesinde; genel müdürlüğün 2023 yılında mal alımında 2 milyon 262 bin 823,50 TL, hizmet alımında ise 6 milyon 165 bin 467,20 TL olmak üzere harcama limitinde toplamda 8 milyon 428 bin 290,70 TL aşılarak, mevzuata aykırı harcama yapıldığına yer verdi.

Oduncu, genel müdürlüğün bağlı olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

·         “2023 yılında Genel Müdürlük denetçilerinin, denetlenen işletmeler tarafından karşılanan giderleri ne kadardır? Bu giderlerin işletmeler tarafından karşılanmasının gerekçesi nedir?

·         Denetçilerin konaklama giderlerini karşılayan işletmeler hangileridir?

·         Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetçilerinin konaklama giderlerini denetlenen işletmeler tarafından karşılanması ile ilgili bakanlığınızın denetim mekanizmaları neden yetersiz kalmıştır? Gelecek dönemde bu tür usulsüzlüklerin önlenmesi için hangi önlemler alınacaktır?

·         6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre konaklama giderlerinin Genel Müdürlük tarafından karşılanması gerektiği halde bu giderlerin denetlenen firmalar tarafından karşılanmasının sorumlusu ya da sorumluları kimdir? Bakanlığınız, bu usulsüzlüğü yapan sorumluları tespit etmek için hangi adımları atmıştır?

·         2023 yılı bütçesine aktarma suretiyle konulan ödenekler dahilinde yapılan harcamalarda toplamda 8 milyon 428 bin 290,70 TL’lik mevzuata aykırı harcama tespit edilmiştir. Bu tutarın geri kazanılması için Bakanlığınızın alacağı önlemler nelerdir? Ayrıca, bu harcamaların neden onaylandığına dair bir açıklama yapabilir misiniz?

·         Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün denetim süreçlerinde yaşanan usulsüzlükler ve mevzuata aykırılıklar hakkında bağımsız bir denetim mekanizması oluşturulacak mıdır?

·         Belirtilen usulsüzlüklerle ilgili olarak Genel Müdürlükte kimlerin sorumlu olduğuna dair bir inceleme başlatılmış mıdır? Sorumlu kişilerin hesap vermesi için hangi adımlar atılacaktır?”

Editör: Haber Merkezi