DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, artan mobil iletişim giderleri ve GSM operatörlerinin yüksek fiyat politikalarını Meclis'e taşıdı. Oduncu, mobil iletişim giderlerinin dar gelirli hastalarına yönelik ciddi bir sorun haline geldiğini ve bu konunun ayrıntılı bir şekilde incelendiğini belirtti. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan konuyla ilgili bilgi talep eden bir soru önerisi verdi.

'Yüksek Faturalar Ciddi Bir Soruna Dönüştü'

diye sorulan sorunun gerekçesinde, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yurttaşların yaşam standartlarının ciddi şekilde etkilendiğine dikkat Oduncu, "Her geçen gün derinleşen ekonomik krizler, yurttaşların barınma, beslenme, ulaşım, eğitim, giyim gibi temel giderlerinin yanı sıra elektrik, elektrik, su ve telefon /internet faturaları, dar gelirli aileler için ciddi bir soruna dönüşmüştür. Mobil iletişim giderleri özellikle dar ve düşük gelirli ailelerin devamı artırılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'4 Kişilik Ailenin Yıllık Gideri 20 Bine Ulaştı'

GSM operatörlerinin yüksek fiyat politikaları ve ek maliyetlerin ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Oduncu, "Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) koşullarına göre, Ocak 2024'te Türkiye'de dört kişilik bir aile aylık ortalama haberleşme gideri 744,49 TL, yıllık 8.934 TL'ye ulaşmıştı. Ancak dönemlerde yapılan zamlarla birlikte bu gider, 2020'de 3.736 TL, 2021'de 4.238 TL, 2022'de ise 5.306 TL idi. iletişim gideri son dört yılda neredeyse 6 arttı" dedi.

'Yüksek Açma-Kapama Bedelleriyle Haksız Kazanç Sağlanıyor'

GSM tarifelerindeki kullanım tarifelerinde en düşük tarifenin 240 TL olduğunu, ancak bu tarifedeki paketlerin yetersiz olduğunu belirten Oduncu, "Mobil internet paketlerinin beklenenden hızlı tükenmesi, Kullanıcının yüksek sıklıkta ek paketler almaya zorunlu olarak devam etmesita ve bu da faturaların daha yüksek olmasına neden oluyor. Ayrıca, bir Faturasını ödeyemeyen kullanıcıların hatları kapatılmakta ve GSM operatörleri tarafından açma-kapama bedeli adı altında yüksek meblağlar faturalara yansıtılmaktadır" şeklinde konuştu.

Oduncu'nun Bakan Uraloğlu'na Yönelttiği Sorular:

  1. GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve ek ücretlerle ilgili Bakanlığınızın denetim ve düzenlemeleri nelerdir? Bu fiyat politikalarının dar gelirli değişikliği üzerindeki verilere ilişkin veriler mevcut mudur?

  2. Ocak 2024'te dört kişilik bir aile yıllık ortalama haberleşme gideri 8.934 TL iken, nisan ve temmuz dönemlerinde yapılan zamlarla bu gider yaklaşık 20 bin TL'ye ulaşmıştır. Bu artışların nedenlerine ilişkin Bakanlığınızın yürüttüğü bir inceleme veya araştırma bulunuyor mu?

  3. Bakanlığınız, kullanıcı ihtiyaçlarını daha iyi karşılama tarifelerinin mevcut olması için herhangi bir düzenleme veya teşvik çalışması planlamakta mı?

  4. Mobil internet paketlerinin hızlı tükenmesi ve kullanıcıların ek paketler almak zorunda kalmaları, faturaların yükselmesine neden oluyor. Bu durum kötü ve kullanıcıların daha uygun maliyetli internet kullanabilmelerini sağlamak için ne tür önlemler içeriyor?

  5. Faturalarını ödeyemeyen kullanıcıların işlemlerini başlattıktan sonra açma-kapama bedelleri adı altında yüksek meblağların faturalara yansıtılması hakkında Bakanlığınızın değerlendirmeleri nelerdir? Bu bedellerin ile ilgili bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

  6. Mobil iletişimlerinin artması, birçok ailenin bütçesini zorlaştırmaktadır. Bakanlığınız bu sorunun çözümü için ne tür adımlar atmayı planlıyor?

  7. Mobil iletişimin geniş kesimler tarafından erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla Bakanlığınızın sürdürülmesini planladığı projeler veya stratejiler nelerdir?

  8. Mobil iletişimin giderilmesinin artması, kullanıcıların korunması için Bakanlığınız tarafından atılacak adımlar nelerdir? Bu konunun yapılması planlanan herhangi bir düzenleme veya yeni politika var mıdır?

  9. GSM operatörlerinin yüksek fiyat politikaları ve ek ücretler konusunda haksız kazanç sağladıkları iddiaları hakkında Bakanlığınızın bir inceleme yapması veya adil rekabeti sağlamak amacıyla düzenlemelerin düzenlenmesi düşünülmekte midir?

Bu sorular Bakan Uraloğlu tarafından TBMM Başkanlığı'na yanıtlanmak üzere bildirildi.

Editör: Haber Merkezi