Ayten Kordu,  İstanbul Üniversite Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat’ın öldürülmesini Meclis gündemine taşıdı.

Ayten Kordu, soru önergesinde  şu ifadelere yer verdi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat, 3 Mart 2004 tarihinde İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak’ta susturucu takılmış bir silahla vurularak öldürüldü. Öldürüldüğü tarihten bu yana Önder Babat’ın ölümüne dair soruşturma etkin bir şekilde yürütülmedi, onu katledenler hiçbir zaman yargı karşısına çıkarılmadı, gerçekler karartılarak, davanın üstü örtülmek istendi. Vurulduğu sokakta deliller toplanmadı, ilk otopsi işlemleri engellenmek istendi, medyada yoğun bir bilgi kirliliği yaşandı. Olayın yaşandığı ilk dakikalarda Önder Babat’ın başına düşen bir taş nedeniyle öldüğünü belirten polisler, “Adli bir olay, savcıyı çağırmaya gerek yok. Hatta bu sokakta kafasına taş düşerek iki kişi öldü. Götürün, bunu memlekete gömün” dedi. Ailesinin ve arkadaşlarının yoğun mücadelesi sayesinde yapılan otopside Önder’in susturucu takılmış bir suikast silahıyla doğrudan hedef alınarak vurulduğu ortaya çıktı. Cinayetin ateşli silahla işlendiğinin tespitinden sonra yeni delil ve görgü tanıkları araştırılmadı, soruşturma derinleştirilmedi AİHM, Önder Babat’ın ölümü sonrasında etkin bir soruşturma yürütülmediği ve “yaşam hakkını ihlal” ettiği için Türkiye Cumhuriyeti devletini mahkûm etti. AİHM kararından sonra 2019 yılında savcılığın “müştekiler ve tanıklar yeniden dinlensin” talimatı karşılıksız bırakıldı, talimatı yerine getirmeyen memurlar hakkında işlem yapılmadı. Aradan geçen 19 yılda Önder Babat’ın ölümüne ilişkin yürütülen dava dosyası 3 Mart 2024 tarihinde zaman aşımı nedeniyle düşürülecek ve gerçekler karanlıkta bırakılacak.

 

 

 

 

 

 

Bu bağlamda;

 

1-      İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat’ın ölümüne ilişkin neden etkin bir soruşturma yürütülmemektedir?

2-      Davanın zaman aşımından düşmemesi için dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesi, cinayet günü orada bulunabilecek tanıkların tespit edilmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?

3-      Önder Babat’ın adının geçtiği kaç soruşturma bulunmaktadır? Bu soruşturma dosyalarının birleştirilmesi için gerekli çalışmalar neden yapılmamaktadır?

4-      Basına yansıyan iddiaların dosya kapsamında incelenmesi ve soruşturmaya dahil edilmesi noktasında bir çalışmanız var mı?

5-      Olayın yaşandığı dönemde görev yapan polislerin ifadesine başvurulmuş mudur?

6-      Önder Babat’ın öldürülmesi davasının zaman aşımından düşmemesi için bakanlık olarak inisiyatif alacak mısınız?

CHP'li Başkan Levent Gürbüz’den İktidara Sert Tepki CHP'li Başkan Levent Gürbüz’den İktidara Sert Tepki

7-      2019 yılında savcılığın “müştekiler ve tanıklar yeniden dinlensin” talimatını yerine getirmeyen memurlar hakkında şu ana kadar ne işlem yapılmıştır? 

Editör: Haber Merkezi