DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, emniyet mensuplarının yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Avşar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle emniyet mensuplarının içinde bulunduğu duruma ve yaşadığı sorunlara ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

 

Önergede; Emniyet Teşkilatı Sendikasının 2024 yılı anket sonuçlarına dikkat çeken Avşar, emniyet mensuplarının hiçte iç açıcı bir durumda olmadıklarını, intihara yol açan bir psikolojiye sahip olduklarını ifade etti.

Avşar, bu kapsamda göreve başladığınız 3 Haziran 2023’ten itibaren intihar eden veya intihara teşebbüs eden kaç polis memur olduğunu, söz konusu raporun bulgularına karşın bir tedbir alınıp alınmadığını, buna benzer tespit ettikleri bulguların olup olmadığını, emniyet mensuplarının özlük hakları ile çalışma usul ve esaslarında bir düzenleme yapılmasının gerekliliği gibi konuya ilişkin birtakım soruları Bakan Yerlikaya’ya yöneltti.

‘Polis; halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder.’

Polis Vazife ve Slahiyet kanununa atıfta bulunan Avşar; “2559 sayılı Polis Vazife ve Salȃhiyet Kanunu 1 nci maddesinde polisin temel görevi şu şekilde belirtilmiştir;Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder.’  Bunun yanında polis; Devletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzene ve genel güvenliğe dair önleyici ve koruyucu tedbirleri almak, emniyet ve asayişi sağlamak üzere, ülke seviyesinde istihbarat faaliyetlerinde bulunur, bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanına ulaştırır.”, şeklinde konuştu.

‘Emniyet güçlerimiz iş, ekonomik, aile ve sosyal hayatta ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.’

“Polisimiz, kamusal hizmet alanının en temel unsurlarından biri olan emniyeti, güveni ve asayişi sağlamakla yükümlüdür. Güven ve huzurun olmadığı bir toplumun ayakta kalması ve sağlıklı büyümesi mümkün değildir.”, diyen Avşar; “Bu derece önemli bir görevi yerine getiren emniyet güçlerimiz iş, ekonomik, aile ve sosyal hayatta ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmakta ve bir kısmı intihara kadar gitmektedir.”, ifadelere yer verdi.

Avşar, bu kapsamda yapılan araştırmalara göre polis intiharlarının yeniden ivme kazandığı ve neredeyse her hafta ortalama iki polis intiharının yaşandığı ve bununla birlikte mesai arkadaşları arasında yaralamaya varan sorunların yaşandığını belirtti.

‘Ankete göre, her 10 polisten 3'ü intihar etmeyi düşünmektedir.’

Konuya yönelik Emniyet Teşkilatı Sendikası’nın 2024 yılının ortalarında intiharlar ve yaşanan sorunlar üzerine 15 bin 375 emniyet mensubunun katılımıyla yaptığı ankette, her 10 polisten 3'ünün intihar etmeyi düşündüğü, intihar nedenlerinde ise “mobbing” birinci sırada yer aldığını ifade eden Avşar; “Yine "Emniyet teşkilatı personeli olmaktan memnun musunuz?" sorusuna ankete katılan emniyet mensuplarının yüzde 23‘ü “Hiç memnun değilim”, yüzde 50,3’ü “Memnun değilim”, yüzde 3,9’u “Memnunum”, yüzde 7,1’i ise “Çok memnunum” cevabını vermiştir. Bu veriler ışığında görevde olduğu halde memnun olmayan yüzde 73,3 civarında bir memnuniyetsizlik görülmektedir.”, dedi.

‘Ankete göre, emniyet mensuplarının intihar hızı, topluma göre 3,78 kat daha fazladır.’

Avşar, anketin sorularından bir diğeri olan “Çevrenizde, intihar eden ya da intihar girişiminde bulunan bir meslektaşınız olup olmadığı, bir başka deyişle intihar eden ya da girişimde bulunan bir meslektaşınızı tanıdınız mı?” sorusuna %74,8 oranında “Evet” cevabı verildiğini ve kısaca her 100 Emniyet Personelinden 75’i bu intiharlardan doğrudan etkilendiğini belirtti.

Avşar, bu çerçevede emniyet teşkilatında gerçekleşen intihar olaylarının münferit ve bireysel bir olgu olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Yeşil Sol Parti'den Açıklama: "ESP ve SGDF'liler Derhal Serbest Bırakılmalıdır" Yeşil Sol Parti'den Açıklama: "ESP ve SGDF'liler Derhal Serbest Bırakılmalıdır"

Avşar; “Yine raporda ifade edildiği üzere ülkemizin intihar hız ortalaması (1/100.000) 4,01 iken Emniyet Teşkilatının intihar hızı ortalaması 15,17’dir. Bu oran Emniyet Teşkilatının topluma göre 3,78 kat daha fazla intihar hızına sahip olduğunu göstermektedir. Bu oranla Türk Emniyet Teşkilatı, Avrupa ve dünya polis teşkilatları arasında topluma oranla en yüksek intihar hızı oranına sahip teşkilattır.”, dedi. 

‘İntihar vakalarının nedenlerinin araştırılması ve önleyici tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır.’

“Bu durum, hem polis teşkilatında görev yapan memurların ruh sağlığı ve çalışma koşulları açısından hem de toplumun güvenliği açısından ciddi bir endişe kaynağıdır.”, yarattığını söyleyen Avşar; “Polislerin karşılaştığı zorluklar, stres ve ekonomik sıkıntılar bu tür üzücü olaylara sebep olabilmektedir. Bu nedenle, intihar vakalarının nedenlerinin araştırılması ve önleyici tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır.”, şeklinde konuştu.

 

‘Çalışma süresi ve ağır iş yükü, ek mesai ücreti ödenmemesi, resmî tatillerde 24 saat esaslı çalışılması, tercih dışı atamaların yapılması gibi birçok sorun var.’

Avşar, emniyet mensuplarının karşılaştıkları başlıca sorunlar ise şu şekildedir; “Bireylere korumaya tahsis edilen personel sayısının fazla olmasından dolayı haftalık 60 saati bulan uzun çalışma süresi ve ağır iş yükü, ek mesai ücreti ödenmemesi, resmî tatillerde 24 saat esaslı çalışılması, tercih dışı atamaların yapılması ve 2. şark görevi uygulaması, sendika üyeliği ve sendikal haklardan mahrumiyet, terfi sisteminin objektif olmayan kriterlere göre yapılmasından kaynaklı adaletsizlikler gibi birçok sorun sayabiliriz.”

‘Özlük hakları yeniden düzenlenmeli, çalışma usul ve esasları gözden geçirilmelidir.’

Avşar, görevini üstün fedakârlık ve canını ortaya koyarak ifa eden polislerimizin; özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, çalışma usul ve esaslarının gözden geçirilmesi, psikolojik ve sosyal hayatları ile iş ve aile dengesini sağlayıcı tedbirlerin alınmasının şart olduğunu söyledi ve Bakan Yerlikaya’ya birtakım sorular sordu.

‘3 Haziran 2023’ten itibaren intihar eden veya intihara teşebbüs eden kaç polis memur bulunmaktadır?’

Avşar; “Göreve başlangıç tarihiniz olan 3 Haziran 2023’ten itibaren intihar eden veya intihara teşebbüs eden kaç polis memur bulunmaktadır? Söz konusu intiharların sebepleri hakkında bir araştırmanız var mıdır? Bu durumu toplum güvenliği ve salahiyeti açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?”, şeklinde sorular sordu.

 

‘Söz konusu raporun bulgularına karşın bir tedbir aldınız mı?’

Raporun bulgularının çok dramatik olduğunu söyleyen Avşar, söz konusu raporda belirtilen polis memurlarının ailevi, sosyal ve toplumsal hayatlarına ilişkin bulguları ilgili birimlerinizle değerlendirip değerlendirmediklerini, bu bulgulara karşın tedbir anlamında ne tür çalışmalar planlandığını sordu.

‘Konu hakkında bir araştırmanız var mı?’

“Bahse konu sendika raporunda ortaya çıkan çarpıcı bulgulara karşın tarafınca yapılan benzer bir araştırma/anket/rapor var mıdır?”, diyen Avşar; “Varsa elde ettiniz sonuçlar sendikanın raporunda belirtilen bulgularla örtüşmekte midir?”, dedi.

‘Personelin özlük hakları ile çalışma usul ve esaslarında bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?’

Emniyet mensuplarının çalışma şartları ve imkanlarının düzenlenmesinin şart olduğunu ifade eden Avşar; “Raporda ifade edildiği ve kamuoyunun da gündemine sıkça geldiği üzere halkın emniyeti, güvenliği ve asayişinden sorumlu emniyet mensupların söz konusu durumunu düzeltme bakımından gerek özlük haklarında gerekse çalışma usul ve esaslarında bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Bu hususta iş birliği yaptınız bir kurum veya bir sivil inisiyatif var mıdır?”, şeklinde sorular yöneltti.

Editör: Haber Merkezi