Siyaset

DEVA Partili Cem Avşar'dan Orman Talanına Tepki: "Orman Talanına Son Verin Artık!"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Sorular Sordu

Abone Ol

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yazılı bir soru önergesi verdi. Avşar, önergesinde 6831 sayılı Orman Kanunu'nun Ek 16’ncı Maddesi kapsamında yapılan bu işlemlerin, Anayasa’nın 169’uncu maddesi ile uyumlu olup olmadığını sorguladı.

Avşar, özellikle 07.01.2021 tarihinde yayımlanan yönetmelikten bu yana kaç hektar ormanlık alanın sınır dışına çıkarıldığını, bu işlemlerin gerekçelerini ve kamuoyuna açıklanıp açıklanmadığını sordu. Ayrıca, çıkarılan bu alanların imara açılıp açılmadığını ve bu alanlarda hangi projelerin gerçekleştirildiğini de merak ettiğini belirtti.

"Ormanlar Kamu Yararına Kullanılmalıdır"

Avşar, Anayasa'nın 169. maddesine atıfta bulunarak, devlet ormanlarının mülkiyetinin devredilemeyeceğini ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamayacağını vurguladı. Orman sınırları dışına çıkarılan alanların, üzerinde yerleşim yeri bulunan ve verimsiz, fiilen orman vasfını taşımayan yerlerden oluşması gerektiğini belirten Avşar, yönetmeliğin bu hükmünün uygulanıp uygulanmadığını da sorguladı.

"Ormanlar Ranta Açılıyor" İddiası

Cem Avşar, özellikle kıyı şeridinde her yıl yaklaşık 400 milyon metrekarelik alanın orman vasfını kaybederek sınır dışına çıkarıldığını ifade etti. Bu durumun, kamuoyunda ormanların ranta açıldığına dair yaygın bir kanaat oluşturduğunu belirten Avşar, Maryland Üniversitesi Küresel Orman İzleme Örgütü’nün Türkiye'deki ağaç örtüsünde yüzde 6,7'lik bir azalma yaşandığını gösteren verilerine de dikkat çekti.

"Paris İklim Anlaşması Hedeflerine Ulaşmak İçin Bir Çalışma Var mı?"

Avşar, Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmaya yönelik bir plan olup olmadığını ve yönetmelik gereği orman sınırları dışına çıkarılan alanın iki katı kadar yeni ormanlık alan tahsis edilip edilmediğini de sordu. Ayrıca, bu işlemlerin kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağını merak ettiğini belirtti.

DEVA Partili Cem Avşar, ormanların korunmasının Anayasal bir yükümlülük olduğunu vurgulayarak, orman talanına son verilmesi gerektiğini ifade etti. Avşar, bu konuda Bakan Yumaklı'dan ayrıntılı bir cevap beklediğini dile getirdi.