📊 TÜİK 2024 Gelir Dağılımı İstatistikleri Açıklandı

DİSK-AR’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, TÜİK’in yayımladığı 2024 Gelir Dağılımı İstatistikleri, Türkiye’de gelir eşitsizliğinin derinleştiğini ortaya koyuyor.

En Zengin %20'nin Payı Artıyor

  • 2014 yılında en zengin %20'lik grubun gelirden aldığı pay %46,5 iken, 2023 yılında bu oran %48,1'e çıktı.
  • Böylece gelirin neredeyse yarısını toplumun en zengin %20’lik kesimi elde etti.

Gini Katsayısında Bozulma

  • Gelir eşitsizliğini ölçmekte kullanılan Gini katsayısı, 2014 yılında 0,397 iken, 2023 yılında 0,413'e yükseldi.
  • Sosyal transferler hariç tutulduğunda, Gini katsayısı daha da kötüleşerek 0,454'ten 0,476'ya çıktı.

Sosyal Transferler Yetersiz Kaldı

DİSK-AR, sosyal transferlerin (emekli aylıkları ve diğer sosyal harcamalar) gelir dağılımını iyileştirmede etkisiz kaldığını vurguladı. Gini katsayısındaki artış, sosyal politikaların gelir eşitsizliğini önlemede başarısız olduğunu gösteriyor.

Ekonomi Politikalarının Etkisi

DİSK-AR açıklamasında, TÜİK verilerinin, son yıllarda uygulanan ekonomi politikalarının gelir eşitsizliğini artırdığını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

✏️ Not:

Türkiye Emekliler Derneği ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubeleri; Artık yeter. Geçinemiyoruz Türkiye Emekliler Derneği ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubeleri; Artık yeter. Geçinemiyoruz
  • Gini katsayısının 1'e yaklaşması gelir dağılımındaki bozulmayı, 0'a yaklaşması ise iyileşmeyi ifade eder. 0,4 ve üzeri Gini katsayıları, gelir dağılımının ciddi şekilde bozuk olduğunu gösterir.
  • Bu veriler, 2024 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına dayanarak, 2023 yılı gelir bilgilerini yansıtmaktadır.

🔴 Gelir dağılımında yaşanan bu kötüleşme, gelir adaletinin sağlanması ve sosyal politikaların güçlendirilmesi konusundaki gerekliliği bir kez daha gözler önüne seriyor.

Editör: Haber Merkezi