Deniz hangi yöntemle doldurulacak?
Deniz sahilinde bulunan ve projenin tüm kıyı kesimini kaplayan deniz evleri ve yazlıklar ne olacak?
Geçimini balıkçılıkla sağlayan, Gölovası balıkçıları ne yapacak?
Tarımla geçimini sağlayan köy halkı kendi tapulu malı olan dedesinden babasından kalan bu tarlalardan acele kamulaştırma adı altında öz topraklarına nasıl sahip çıkacak?
Doğu Akdeniz Konteyner limanı projesi Yumurtalık fay hattı üzerine yapılmakta ısrar ediliyor
GÖLOVASI KÖYÜ DOĞU AKDENİZ KONTEYNER LİMANINA BİR DE BÖYLE BAKALIM
Adana Yumurtalık ilçesi Gölovası köyünde 06.08.2024 tarihinde yapılan ÇED toplantısında halkın katılımının yüksek olmasına rağmen ulusal basında haber olarak yer bulamadı.
Adananın Akdeniz ile buluştuğu, Gölovası köyü yıllardır sesini yetkililere ulaştıramıyor.
Solunda BOTAŞ (Bakü-Ceyhan) Boru hattı; Sağında sıra ile dizilmiş Sugözü Termik santrali ve havarileri ile ortada sıkışmış bir alanda Doğu Akdeniz Konteyner limanı projesi Pof. Naci GÖRÜR‘ün açıkladığı Yumurtalık fay hattı üzerine yapılmakta ısrar ediliyor.
Üstelik bu yanlış sadece Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından değil, maalesef Belediye Başkanları tarafından da destekleniyor.
Yasaların etrafı dolanılarak Cumhuriyet ile yaşıt köy ve dört kuşak bir arada bulunan halk derdini anlatmak için muhatap bulamıyor.
Yerel seçimlerde şu an görev yapan belediye başkanlarının seçilmesi için büyük destek veren Gölovası köyü sakinlerinin destek arayışları da maalesef siyasi partiler tarafından da görmezden geliniyor.
ÇED raporu incelendiğinde yapılması planlanan konteyner limanı kıyı şeridi değerlendirilerek deniz içi ve üzeri kullanılarak yapılacağı anlatılıyor. Yine ÇED raporuna göre deniz doldurularak yapılacak projede gemilerin yanaşacağı liman aynı yöntemle inşa edilecek.
Bu durumla ilgili;
1.Deniz hangi yöntemle doldurulacak?
2.Deniz sahilinde bulunan ve projenin tüm kıyı kesimini kaplayan deniz evleri ve yazlıklar ne olacak?
3.Geçimini balıkçılıkla sağlayan, Gölovası balıkçıları ne yapacak?
4.Tarımla geçimini sağlayan köy halkı kendi tapulu malı olan dedesinden babasından kalan bu tarlalardan acele kamulaştırma adı altında öz topraklarına nasıl sahip çıkacak?
5.Bölge halkı bu konteyner limanı inşası ve işletilmesi sürecinden nasıl etkilenecek?
Yapılan ÇED toplantısında bu soruların hiç biri için yanıt alınamadı. Selin inşaat yetkilisi kendini bile tanıtmadan bıkkınlık içinde yarım yamalak projeyi anlattı. Halkın yüksek sesle dillendirdiği soru ve itirazları havada kaldı.
Halkın yetkililerden talebi;
Öncelikle acele kamulaştırma adı altında bölgede yapılan arsa ve tarlalara el koymaların acilen durdurulmasını istiyorlar
Bölgeye yapılması planlanan projelerin ÇED raporlarının uzman bilirkişilerce tekrar incelenmesini istiyorlar. Bölgenin deprem riskinin öncelikli dikkate alınması gerekiyor.
Gölovası Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Balıkçı Kooperatifi Başkanı Nebi Göregen; Köylümüz arazilerinin gideceklerini sanıyorlar. Yol nerden geçecek. Deniz doldurulacak. Bu bölgede ki en önemli balıkçılık avlanma yeri yok oluyor. Karideslerin balıkların yumurtlama alanı. Karataş’tan, Dörtyol’dan, Yumurtalık’tan karides tutmak için geliyorlar. Bu bölgede Karides Nisan ve Kasım ayları arasında avlanıyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Büyük trollerde avcılık için bu bölgeyi kullanıyorlar.
Göregen sözlerini şu şekilde tamamladı; “Babamızda balıkçıydı. Beş kardeşiz balıkçılıktan geçiniyoruz. Balıkçılıkla ilgili ekmek teknemiz yok edilirse aç kalırız. Şu anda 20 tekne var ve 30 aile geçiniyoruz. Ayrıca şu anda BOTAŞ’ta istimlak yapıyor ve bir çok tarlayı çok ucuza alındığını duyuyoruz. Anlayacağınız çok ucuza istimlak yapılıyor. Bizlerin tek geçim kaynağını sağlayan bu yerler ellerimizden alınmasın. Mutlaka buraları istimlak edeceğiz, karides alanlarını da liman için kapatacağız diyorlarsa bize alternatif geçim kaynakları yaratmak zorundalar” dedi.