Emek

Dr. Ahmet Batu: "Sağlıkta Vergi Adaleti İstiyoruz!"

Abone Ol

Adana Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası yönetici ve üyeleri, uzun süredir devam ettirdikleri "Sağlıkta Vergi Adaleti İstiyoruz" taleplerini yinelediler. Dr. Aygül Karakeçi Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanan sağlık çalışanları adına konuşan Adana Tabip Odası Aile Hekimlik Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Batu, Maliye Bakanı'na seslenerek, "Bir bayrama daha gelir kaybı ile giriyoruz. Vergide adaleti ne zaman sağlayacaksınız?" dedi.

"Adalet Talebimiz Siyasi Bir Eylem Değil, Hak Arayışıdır"

Sağlık çalışanlarının uzun süredir şiddete maruz kaldığını belirten Dr. Batu, "Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bitmek bilmiyor. Bunun üzerine kadına şiddet, trafik terörü ve vergi adaletsizliği eklenince bıçak kemiğe dayanmıştır. Adalet talebimiz siyasi bir eylem olarak adlandırılamaz, bu bir hak arayışıdır" dedi.

"Vergilerimiz Nereye Gidiyor Bilmek İstiyoruz"

Bir bayrama daha vergi kesintileri ile girdiklerini ifade eden Dr. Batu, "Her ay artan enflasyon, her ay azalan gelir ve bu ay yine yoksullaşacağız. Vergilerimizin nereye gittiğini bilmek istiyoruz. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik krizi biz çalışanların sırtına yıkmaya devam ediyor. Vergide adaleti ne zaman sağlayacaksınız? Bakanlar özel jetlerle seyahat ederken tasarrufun bizden yapılmasını kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

"Gelirin %62'sini Ücretlilerden Kesiyorlar"

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl'ün açıklamalarına da değinen Dr. Batu, "Geçtiğimiz yıl ödenen toplam gelir vergisinin %92,1'i kaynakta tevkifat yoluyla tahsil edilmiştir. Bu tahsilatın %62,3'ü ise ücretlilerden yapılmıştır. Yani toplanan gelir vergilerinin %62'si biz ücretlilerden kesilmiştir" dedi.

"Vergide Adalet Olmadığı İçin Pek Çok Sorunla Karşılaşıyoruz"

Dr. Batu, vergide adalet olmadığı için birçok temel hizmetin yetersiz kaldığını belirtti: "Vergide adalet olmadığı için hastanelerde randevu kuyruğunda bekliyoruz, daracık aile sağlığı merkezlerinde sağlık hizmeti almaya çalışıyoruz, emekliler 10 bin lira alıyor, saatlerimizi toplu taşıma araçlarında geçiriyoruz, çocuklarımıza kreş yapılmıyor, hastalandığımızda tedavi olacak yer bulamıyoruz. HPV aşısı olamıyor kanser oluyoruz, boğmaca aşısı alamıyor bebeklerimizi kaybediyoruz."

"Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e 15. Haftada Yeniden Soruyoruz"

Dr. Batu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti:

  • Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?
  • Vergi kaçıranlardan ne zaman vergi alacaksınız?
  • Yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak desteklediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?
  • Şirketlerin vergi muafiyet ve istisnalarını gözden geçirme süreciniz ne zaman bitecek?
  • Tüm çalışanların haklarını korumayı, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
  • Dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?
  • Vergide adaleti sağlamak için ne zaman adım atacaksınız?
  • Topladığınız vergileri yurttaşların eğitimine, sağlığına, barınmasına, beslenmesine ne zaman ayıracaksınız?

Dr. Batu, "Halkın sağlık hakkı, sağlık çalışanlarının hakları ve vergi adaleti için mücadelemiz, taleplerimiz karşılık bulana dek sürecek. Tüm çalışanları ve giderek yoksullaşan halkımızı bu mücadeleye davet ediyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.