Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube, 'Sınıf Okulu' İle Emekçilere Kapılarını Açıyor Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube, 'Sınıf Okulu' İle Emekçilere Kapılarını Açıyor

TTB Merkez Konseyi Önceki Dönem II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten’in Açtığı Davada Mahkemeden Yürütmeyi Durdurma Kararı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin önceki dönem II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten'in, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Adana Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’na açılan doçentlik kadrosuna başvurusunun reddedilmesi üzerine başlattığı hukuki süreçte ilk sonuç alındı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, 5 Temmuz 2024 tarihinde verdiği kararla, SBÜ'nün akademik değerlere aykırı ve liyakati gözetmeyen atama işleminin yürütmesini durdurdu.

Mahkemeden Bilirkişi Raporu Talebi ve Sonuçları

Mahkeme, davada atanma başvurusu kabul edilen ve reddedilen adaylar arasındaki uyuşmazlığın çözümü için bilirkişi raporu talep etti. Bilirkişi raporunda, ataması yapılan aday ile Dr. Ali İhsan Ökten arasında bilimsel toplantılara katılım, ulusal ve uluslararası yayınlar, eğitim ve idari sorumluluk görevleri ile üretkenlik açısından yapılan karşılaştırmada, Dr. Ali İhsan Ökten'in daha başarılı olduğu belirtildi.

Yargı Kararının Gerekçesi ve Uygulama Süreci

Mahkeme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri ile bilirkişi raporundaki tespitlere dayanarak, Dr. Ali İhsan Ökten’in başvurusunun reddedilmesinin ve yerine başka bir kişinin atanmasının hukuka uygun olmadığına hükmetti. Bu nedenle, atama işleminin yürütmesini durdurdu.

SBÜ'nün İtirazı ve Bölge İdare Mahkemesi'nin Kararı

SBÜ Rektörlüğü, yürütmeyi durdurma kararına karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Ancak, Bölge İdare Mahkemesi de 13 Ağustos 2024 tarihinde itirazı reddetti. Bu kararla birlikte, Dr. Ali İhsan Ökten’in başvurusunun reddedilmesine yönelik işlemin yürütmesi kesin olarak durdurulmuş oldu.

Bu gelişme, akademik liyakat ve eşitlik ilkelerinin korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Haber Merkezi