6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, etkilenen illerde sağlık alanındaki sorunlar hala çözüme kavuşmuş değil. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya başta olmak üzere 11 ilde sağlık hizmetlerindeki eksiklikler, temiz suya erişim sorunu, hava kirliliği ve salgın hastalık riskleri halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
"Sağlık Hizmetleri Konteynerlerde Verilmeye Devam Ediyor"
Depremin büyük yıkıma neden olduğu illerde hastaneler, aile sağlığı merkezleri (ASM) ve diğer sağlık kuruluşları hâlâ yetersiz. Konteynerlerde hizmet veren sağlık merkezleri, bölge halkının sağlık ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Hatay’da 196 ASM’den 57’si yıkılırken, yerine yalnızca bir ASM yapılabildi. Kahramanmaraş’ta 22 ASM halen konteynerlerde hizmet veriyor. Adıyaman ve Malatya’da da benzer bir tablo var.
"Halk Salgın ve Solunum Hastalıklarıyla Karşı Karşıya"
Deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmaları ve kontrolsüz yıkımlar nedeniyle hava kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Türk Tabipleri Birliği ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporlarına göre asbest tehlikesi bölge halkını ciddi şekilde tehdit ediyor. Özellikle Hatay ve Kahramanmaraş’ta solunum yolu hastalıkları artarken, Adıyaman’da beslenme yetersizliği nedeniyle çocuklarda bodurluk oranlarının yükseldiği belirtiliyor.
"Sağlık Emekçileri Zor Şartlarda Çalışıyor"
Deprem bölgelerindeki sağlık çalışanları da zor koşullarda görev yapıyor. Hatay’da 245 sağlık emekçisi yaşamını yitirdi, hekim kadroları eksik, çalışanlar ise barınma ve konaklama sıkıntısı çekiyor. Kahramanmaraş ve Malatya’da da birçok hekim ve sağlık çalışanı, bölgede yaşanan ağır çalışma koşulları nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalmış durumda.
Dr. Heval Bozdağ: "Meclis Araştırması Açılmalı"
Sağlık alanındaki sorunların çözülmesi için Meclis Araştırması açılması gerektiğini belirten Ağrı Milletvekili Dr. Heval Bozdağ, "Deprem bölgesindeki halkın yaşam hakkını tehlikeye atan koşulların ortadan kaldırılması, sağlık emekçilerinin desteklenmesi ve sağlık hizmetlerinin kalıcı olarak iyileştirilmesi için acil adımlar atılmalıdır" dedi.
Bölgedeki sağlık krizinin derinleştiğine dikkat çeken sağlık örgütleri ve meslek odaları, yetkilileri acil önlemler almaya çağırıyor.