EĞİTİM SEN ADANA ŞUBE YÜRÜTME KURULU, "2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞINDA EĞİTİMİN DURUMU RAPORU" BAŞLIKLI AÇIKLAMASINI SENDİKA BİNASINDA YAPTI.

Whatsapp Görsel 2024 09 09 Saat 17.26.59 Af0F7D5D

Eğitim sen Adana Şube Yürütme Kurulu adına Cudi İmrek tarafından okunan basın açıklamasında; "2024-2025 eğitim-öğretim yılı, Türkiye’de eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı derin sorunların gölgesinde başlamaktadır. Ekonomik krizin ağırlaşarak sürmesi nedeniyle eğitim masraflarının artması, ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitimi dinselleştirilmesi çabaları, laikliğe ve bilime aykırı müfredat değişiklikleri, öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) yönlendirme girişimleri, Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) tartışmaları, çok sayıda bölgede taşımalı eğitime son verilmesi gibi konular bu eğitim yılının temel tartışma başlıkları arasında yer almaktadır" denildi.

İmrek sözlerine şu şekilde devam etti;

Eğitim sistemimiz, yıllardır benimsenen piyasa merkezli, rekabetçi ve sınav merkezli eğitim politikaları sonucunda tam bir sorun yumağı haline gelmiştir. Türkiye’de okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitimin bütün kademeleri, uzun yıllardır en temel işlevlerini yerine getiremez durumdadır. Bu durum kaçınılmaz olarak eğitimin niteliğini de olumsuz etkilemektedir.

Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmemesi, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakaları geçtiğimiz eğitim öğretim yılında da devam etmiştir. Öğretmen açıkları sorun olmayı sürdürmekte, mülakata ve arşiv araştırmasına dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması eğitim emekçileri arasındaki eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile “eşit işe eşit ücret” uygulamasına son verilmesi, ataması yapılmayan öğretmenler gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır.

Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel ve inanç çeşitliliği eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar yıllardır atılmamıştır.

Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da eğitim sorunu, ülke ekonomisinde yaşanan sorunların ardından halkın en öncelikli gündemi olmayı sürdürmektedir. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, çocuk istismarı anlamına gelen çocuk yaşta evlendirmeyi engelleyen adımlar atılmamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda yaşanan sorunlar sürmektedir. Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştiği bir eğitim öğretim dönemi bizi beklemektedir.

Türkiye’de çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajları günden güne artarak devam etmektedir. Türkiye’de milyonlarca çocuk ve gencin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için gerekli adımlar atılmazken, çocuk ve gençlerin ekonomik sorunlar nedeniyle eğitime erişim hakkını ihlal eden uygulamalar devam etmektedir.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu Raporu:

✔️Eğitimde eşitsizlikler artarak sürüyor.

✔️MEB’in müfredat değişiklikleri laikliğe ve bilime açık bir meydan okumadır.

✔️Artan okul ve kırtasiye masrafları velilerin ekonomisini zorluyor.

✔️Deprem bölgesinde eğitimde yaşanan sorunlar çözüm bekliyor.

✔️Çocuk yoksulluğu ve öğrencilerin beslenme sorunu acilen çözüm beklemektedir.

✔️Anadilinde eğitim sorunu çözüm beklemektedir.

Adana Alevi Platformu; "Tekçi, Irkçı, Ayrımcı ve Asimilasyoncu Eğitime Hayır" Adana Alevi Platformu; "Tekçi, Irkçı, Ayrımcı ve Asimilasyoncu Eğitime Hayır"

✔️Mesleki eğitim ucuz emek sömürüsü üzerinden kurgulanmamalıdır.

✔️Taşımalı eğitimin bazı bölgelerde kaldırılması yeni mağduriyetler yaratmıştır.

✔️Eğitim bütçesi ve okullara ayrılan ödenekler yetersizdir.

✔️MEB öğrencilerin açık liseye yönelmesini kolaylaştıran adımlar atıyor.

✔️Okullarda yardımcı hizmetli görevlendirilmemesi…

Editör: Haber Merkezi