Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Tokat Zile'de müftülük tarafından ÇEDES (Çevre Dostu Eğitim Seferberliği) kapsamında anaokullarına ders programı gönderilmesini sert bir şekilde eleştirerek, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) ve velilere önemli bir çağrıda bulundu. Irmak, pedagojik formasyonu olmayan kişilerin çocuklara ders vermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, MEB'e ÇEDES ve benzeri protokollerden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Irmak, yaptığı açıklamada, müftülüklerin anaokullarına gönderdiği ders programlarının pedagojik açıdan bir kıyım niteliği taşıdığını söyledi. Çocukların bu tür ders programlarıyla dini baskı altına alındığını ve bunun çocukların ruhsal ve psikolojik durumları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade eden Irmak, "Elimizdeki belgeye göre, Tokat Zile Müftülüğü tarafından anaokullarına gönderilen bu program, hafta hafta ve ay ay hangi müftülük görevlilerinin okullara gideceğini ve ne tür işler yapacaklarını belirten bir ders programıdır," dedi.

Irmak, bu durumun sadece bir ilde ya da ilçede yaşanmadığını, benzer uygulamaların ülke genelinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülükler aracılığıyla yapıldığını vurguladı. Hiçbir pedagojik eğitimi olmayan kişilerin çocuklara ders vermesinin ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyleyen Irmak, bunun anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti.

Kenan İskender; Birlikte Güçlü, Sağlıklı ve Kültürlü Bir Gelecek İçin Çalışıyoruz! Kenan İskender; Birlikte Güçlü, Sağlıklı ve Kültürlü Bir Gelecek İçin Çalışıyoruz!

"Pedagojik Kıyımdan Vazgeçilmelidir"

Irmak, bu tür uygulamaların çocukların gelişimini olumsuz etkilediğine dair bilimsel araştırmaların bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Çocuklarımız, soyut kavramlar çerçevesinde baskı altına alınmakta ve bu durum, çocukların ruhsal durumlarını bozacak sonuçlar doğurmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrımız, dini baskılama ve eğitim yaklaşımlarından bir an önce vazgeçmeleridir. Türkiye'nin gerçekleri, bu tür projelere uygun değildir."

Velilere Çağrı: "Pedagojik Formasyonu Olmayanlara İzin Vermeyin"

Genel Başkan Kemal Irmak, velilere de önemli bir uyarıda bulundu. Velilerden, okullarda pedagojik formasyonu olmayan kişilerin çocuklarına ders vermesine izin vermemelerini isteyen Irmak, "Velilere çağrımız, çocuklarınıza bu tür dersler verecek kişilere muvafakat vermemenizdir. Her türlü faaliyet ve uygulama için sizden açıkça izin alınması gerekmektedir. Çocuklarınızın sağlıklı bir eğitim alması için bu tür yaklaşımların önüne geçilmelidir," dedi.

Irmak’ın açıklamaları, Türkiye’de eğitimin bilimsel temellerle yürütülmesi gerektiğini ve dini baskının eğitimde yerinin olmaması gerektiğini vurgulayan bir duruş olarak dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi