Şiddete Karşı Mücadelede Sessiz Kalma!
Emekliler Dayanışma Sendikası: "Şiddet İnsanlık Suçudur, Cezasız Kalmamalıdır!"

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında, Emekliler Dayanışma Sendikası Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, kadına yönelik şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi ve mücadele çağrısında bulundu.

Açıklamada, erkek şiddetinin güncel verilerle ürkütücü boyutlara ulaştığına dikkat çekildi:

Bakan Tekin'den Anıtkabir'de Öğretmenlerle 24 Kasım Ziyareti Bakan Tekin'den Anıtkabir'de Öğretmenlerle 24 Kasım Ziyareti
  • 2024 yılı 1 Ocak-18 Kasım tarihleri arasında erkekler 344 kadını öldürdü,
  • 110 kadını taciz etti,
  • 558 kadına şiddet uyguladı,
  • 544 kadın seks işçiliğine zorlandı (Bianet, 21 Kasım 2024).

Son 10 yılda ise toplamda 4 bin 179 kadın öldürüldü ve 7 bin 221 kadın yaralandı.

"Şiddet Öğrenilen Bir Davranıştır"

Sendika, şiddetin toplumda yerleşik hale gelmesinde otoriter ve militarist politikaların etkisini vurguladı. Kadınların yaşam alanlarında korku ve güvensizliğe mahkûm edildiği, ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetin her yaşta ve her yerde karşılarına çıktığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kadınların emeği değersizleştiriliyor, ekonomik krizler kadınları daha derinden etkiliyor. Kadınlar yaşlılıkta da güvencesizlik ve yok sayılma tehdidiyle karşı karşıya kalıyor."

"25 Kasım'ın Tarihi Yolumuzu Aydınlatıyor"

Açıklamada, Dominik Cumhuriyeti’nde diktatör Trujillo rejimine karşı mücadele eden Mirabal Kardeşlerin cesaretine atıfta bulunularak, bu direnişin kadınların mücadelesine ilham kaynağı olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler tarafından 1999 yılında kabul edilen 25 Kasım'ın, şiddete karşı verilen hak ve özgürlük mücadelesinin simgesi olduğu hatırlatıldı.

"Şiddet Sarmalını Kırmak İçin Daha Fazla Dayanışma"

Sendika, kadına yönelik şiddetin durdurulmasında bireylerden devlete kadar herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı:

"Siyasetçiler şiddete uğrayan kadınları suçlama arsızlığından vazgeçmeli, samimi ve kararlı adımlar atmalıdır. Şiddetle mücadelede örgütlenme, dayanışma ve kararlılık şarttır."

"Birlikte Daha Adil Bir Dünya"

Kadına yönelik şiddetin cezasız kalmadığı bir geleceğin inşa edilebileceği inancını dile getiren sendika, tüm kadınları dayanışma ruhuyla selamlayarak açıklamasını sonlandırdı:

"Bilgi, dayanışma ve cesaretle hak, hukuk, özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz."

Editör: Haber Merkezi