Dünya Sağlık Örgütü'nün uzmanlaşmış kanser kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), aspartamın insanlar için olası bir kanserojen tehlike olabileceğini ilan etti.
DSÖ'nün bir diğer şubesi olan Ortak DSÖ ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi riski değerlendirdi ve aspartamın ne kadar tüketilmesinin güvenli olduğuna dair tavsiyeler geliştirdi. Şu anda Avustralya'da yaptığımız gibi, kabul edilebilir günlük alımın vücut ağırlığının kilosu başına 0 ila 40 mg olmasını tavsiye ettiler .
Tehlike, riskten farklıdır. Tehlike derecesi, kansere neden olabilecek bir ajan olduğu anlamına gelir; risk, kansere neden olma olasılığını ölçer.
Peki bu tehlike değerlendirmesi sizin için ne anlama geliyor?
Öncelikle aspartam nedir?
Aspartam , şekerden 200 kat daha tatlı, ancak kilojoule içermeyen yapay bir tatlandırıcıdır .
Coke Zero, Diet Coke, Pepsi Max gibi gazlı içecekler ve bazı ev marka teklifleri dahil olmak üzere çeşitli ürünlerde kullanılır . İçecek ve yiyeceklerde aspartamı 951 numaralı katkı maddesine bakarak tespit edebilirsiniz.
Yoğurt ve şekerleme gibi gıda ürünleri de aspartam içerebilir, ancak yüksek sıcaklıklarda stabil değildir ve bu nedenle unlu mamullerde kullanılmaz.
Aspartamın ticari isimleri arasında Equal, Nutrasweet, Canderel ve Sugar Twin bulunur. Avustralya'da kabul edilebilir günlük alım miktarı vücut ağırlığının kilogramı başına günde 40 mg'dır, bu da yaklaşık 60 poşettir.
kabul edilebilir günlük alım miktarı 75 poşet olarak belirlenmiştir.
Bu sonuca varmak için hangi kanıtları kullandılar?
IARC, gözlemsel çalışmalardan, deneysel çalışmalardan ve hayvan çalışmalarından elde edilen verileri kullanarak dünyanın dört bir yanından gelen kanıt tabanını yakından inceledi .
Aspartam ve kanser (özellikle karaciğer kanseri) arasında bağlantı kuran insan çalışmalarında bazı sınırlı kanıtlar ve hayvan çalışmalarından da sınırlı kanıt olduğunu bulmuşlardır.
Aspartam tüketiminden kanserin nasıl gelişebileceğini gösteren biyolojik mekanizma çalışmalarını da değerlendirdiler. Genellikle bunlar, ajana maruz kalmanın tam olarak nasıl bir kansere yol açabileceğini gösteren laboratuvar tabanlı çalışmalardır. Bu durumda, aspartamın nasıl kansere neden olabileceğine dair sınırlı kanıt olduğunu buldular.
Kanser ve aspartam alımını inceleyen sadece üç insan çalışması vardı. Bu geniş gözlemsel çalışmalar, alkolsüz içeceklerin alımını aspartam alımının bir göstergesi olarak kullandı.
Üçü de yapay olarak tatlandırılmış içecekler ile karaciğer kanseri arasında ya çalıştıkları popülasyonun tamamında ya da içlerindeki alt gruplarda pozitif bir ilişki buldu. Ancak bu çalışmalar, bulgulardan sorumlu olabilecek diğer faktörleri ekarte edemedi.
Avrupa'da 11 yıl boyunca 475.000 kişiyi takip eden bir araştırma , haftada tüketilen her ek diyet alkolsüz içecek porsiyonunun karaciğer kanseri riskini %6 oranında artırdığını buldu. Ancak bilim adamları, karaciğer kanserinin nadir görülmesi nedeniyle çalışmada hala az sayıda insan olduğu sonucuna vardılar.
ABD'de yapılan bir çalışmada , haftada iki veya daha fazla kutudan fazla diyet soda içen diyabetli kişilerde karaciğer kanseri riskinde artış görüldü.
Yine ABD'den yapılan üçüncü çalışma, hiç sigara içmeyen ve günde iki veya daha fazla yapay olarak tatlandırılmış içecek içen erkeklerde karaciğer kanseri riskinde artış buldu
Bundan yola çıkarak aspartamı Grup 2b “olası kanserojen” olarak ilan etmeye karar verdiler. Ancak aspartam ve kanser arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha fazla ve daha iyi araştırmaya ihtiyaç olduğunu da söylediler.
IARC'nin kansere neden olabilecek potansiyel maddeler (veya IARC tarafından "etkenler" olarak adlandırıldıkları şekliyle) için dört kategorisi (gruplaması) vardır.
Her gruplama ne anlama geliyor?
Grup 1 İnsanlar için kanserojen: Bu gruptaki bir ajan kanserojendir, yani insanlar üzerinde yapılan araştırmalardan elde edilen ikna edici kanıtlar vardır ve biz onun nasıl kansere neden olduğunu kesin olarak biliyoruz. Bu grupta tütün, alkol, işlenmiş et, radyasyon ve iyonlaştırıcı radyasyon olmak üzere 126 ajan bulunmaktadır.
Grup 2a İnsanlar için muhtemelen kanserojendir: ajan ile insanlarda kanser arasında pozitif ilişkiler vardır, ancak bu ilişki için çalışmalarda tam olarak incelenmemiş başka açıklamalar da olabilir. Bu grupta kırmızı et, DDT insektisit ve gece mesaisi olmak üzere 95 etken bulunmaktadır.
Grup 2b İnsanlarda muhtemelen kanserojen: Bu, insanlarda kansere neden olduğuna dair sınırlı kanıt anlamına gelir, ancak hayvan çalışmalarından elde edilen yeterli kanıt veya ajanın nasıl kanserojen olabileceğine dair mekanizmanın iyi anlaşıldığı anlamına gelir. Bu, temel olarak, mevcut kanıtların bir ajanın muhtemelen kanserojen olabileceğini gösterdiği anlamına gelir, ancak daha iyi yürütülen çalışmalardan elde edilen daha fazla bilimsel kanıta ihtiyaç vardır. Bu grupta şu anda aloe vera (bütün yaprak özü), ginkgo biloba ve kurşun dahil olmak üzere 323 ajan bulunmaktadır .
Grup 3 Kanserojen olarak sınıflandırılamaz: İnsanlardan veya hayvanlardan elde edilen yeterli kanıt yoktur ve nasıl kanserojen olabileceğine dair sınırlı mekanik kanıt vardır. Bu grupta 500 ajan var.
Peki diyet meşrubat alışkanlığımdan vazgeçmeli miyim?
70 kg'lık bir kişi için, kabul edilebilir günlük alım miktarına ulaşmak için günde yaklaşık 14 kutu (5 litreden fazla) aspartamla tatlandırılmış meşrubat tüketmeniz gerekir.
Ancak tüketilen diğer besinlere de aspartam katılmış olabileceğini unutmamalıyız. Yani bu tüketmek için gerçekçi olmayan bir miktar ama imkansız değil.
Aspartamla ilgili tüm delilleri de bir arada değerlendirmemiz gerekiyor. İçinde tipik olarak aspartam gördüğümüz gıdalar, son zamanlarda sağlığa zararlı olduğu da gösterilen işlenmiş veya aşırı işlenmiş gıdalardır.
Yapay tatlandırıcılar (aspartam dahil) insanların daha fazla şeker istemesine neden olarak daha fazla yemek yeme isteği uyandırabilir ve potansiyel olarak daha fazla kilo almalarına neden olabilir.
ve olası olumsuz etkileri nedeniyle tükettiğimiz miktar konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini göstermektedir .
Ancak genel olarak, bu kanıtlara göre, ara sıra veya hatta günlük olarak bir kutu diyet içeceği içmek güvenlidir ve muhtemelen kanser riski taşımaz.
Program Director of Nutrition and Food Sciences, Accredited Practising Dietitian, University of South Australia
Düzeltme: Bu makale başlangıçta, bir çalışmada her bir alkolsüz içecek porsiyonunun karaciğer kanseri riskinde %6 artışla bağlantılı olduğunu belirtmişti, ancak bu, haftada her ek porsiyondu. Bu değiştirildi.